5 sposobów na pyszną i nietuczącą tartę

Różnorodność w kuchni jest jak najbardziej pożądana. Urozmaicanie posiłków, poprzez dodawanie do nich nowych składników, skutecznie zapobiega monotonii, która podstępnie zakrada się czasem do naszych potraw. Dlatego warto sięgać po przepisy uniwersalne, które poprzez lekką modyfikację użytych produktów, w łatwy i szybki sposób pozwolą wyczarować nam zupełnie „nowy” posiłek, który zdobędzie serca i podniebienia całej rodziny.

Jednym z nich jest przepis na tartę, którą możemy przygotować w dowolnej liczbie odsłon, za każdym razem ciesząc się jej innym smakiem. W zależności od tego, jakiego nadzienia do tarty użyjemy oraz które składniki wybierzemy do przygotowania ciasta, tarta może mieć bardzo niewiele kalorii i być daniem dietetycznym, na które możemy sobie pozwolić nawet wtedy, kiedy dbamy o szczupłą sylwetkę. Poznajmy najlepsze przepisy na dietetyczną tartę w zdrowym wydaniu.

Na początek tarta bezglutenowa z owocami, czyli pomysł dla wszystkich łasuchów.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 100 g oleju kokosowego,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżki mleka roślinnego,
  • szczypta soli

Składniki do przygotowania nadzienia:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • 200 g świeżych malin (można zastąpić innymi owocami sezonowymi),
  • 7 łyżek kaszy jaglanej,
  • skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, olej, mleko i szczyptę soli. Energicznie zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia tarty i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200° przez pół godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszę jaglaną i skórkę cytrynową. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy na upieczone ciasto. Wierzch dekorujemy owocami. Pyszna tarta gotowa!

Następna słodka propozycja to tarta dietetyczna z truskawkami

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 1, 5 szklanki płatków owsianych,
  • 7 łyżek mąki razowej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • jajko

Składniki do przygotowania nadzienia:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 500 g zmielonego twarogu,
  • 500 g świeżych truskawek

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez pół godziny. Następnie przekładamy do formy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170°. Twaróg łączymy z jajkami i cukrem, wylewamy na podpieczony spód. Zapiekamy przez pół godziny. Na jeszcze ciepłej tarcie układamy umyte i osuszone truskawki.

Kolejna propozycja to tarta wegańska ze szparagami

Składniki do przygotowania ciasta:

  • po 1/4 szklanki zimnej wody i oliwy,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • szczypta soli

Składniki do przygotowania nadzienia:

  • 450 g białych szparagów,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 – 8 suszonych pomidorów z zalewy,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól

Ze podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy je na formę do tarty i pieczemy w temperaturze 180° przez 15 minut. Ziemniaki i szparagi gotujemy do miękkości. Następnie ugotowane ziemniaki blendujemy wraz z czosnkiem, bazylią, pomidorami i solą. Przygotowane nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy szparagi i ponownie zapiekamy przez 20 minut.
Pora na dietetyczną tartę ze szpinakiem.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • szczypta soli

Składniki do przygotowania nadzienia:

  • 450 g szpinaku,
  • 100 g sera feta,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • łyżkę oliwy,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidor,
  • sól i pieprz do smaku

Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wygniatamy nim przygotowaną formę do tarty i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180°. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szpinak i dusimy go do odparowania wody. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i przyprawami, dodajemy przyprawy, szpinak i pokruszoną fetę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone plastry pomidora i zapiekamy przez około 35 minut.

Wykorzystując to samo ciasto możemy także przygotować dietetyczną tartę z kurczakiem.

Składniki do przygotowania ciasta:

  • pierś z kurczaka,
  • pół średniej cukinii,
  • 2 kulki mozzarelli typu light,
  • jogurt naturalny,
  • jajko,
  • pomidor

Pokrojoną w kostkę cukinię lekko solimy i przekładamy na sitko. Kurczaka kroimy w kostkę, przeprawiamy i podsmażamy z niewielką ilością oliwy. Układamy razem z cukinią na podpieczonym spodzie tarty. Mozzarellę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, jogurt oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy plastry pomidora i zapiekamy przez około pół godziny.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz