Arbuz – orzeźwiający, słodki, pyszny…

Arbuz to świetna propozycja na upalny dzień. Wspaniale orzeźwia, pysznie smakuje i można z niego wyczarować wiele smacznych deserów. Ale w tym niezwykłym owocu znajdziemy dużo więcej niż tylko słodki smak, który gasi pragnienie. Sok z arbuza ma też działanie moczopędne, a ilość witamin ukrytych w miąższu i pestkach jest naprawdę imponująca. Spróbujmy więc poznać odpowiedzi na najważniejsze pytania, a więc ile kalorii ma arbuz, jakie witaminy ma arbuz, które przepisy z tym owocem w roli głównej naprawdę warto wypróbować?

Właściwości arbuza

Arbuz posiada wiele wartości odżywczych. Owoc ten w ponad 90% składa się z wody, dzięki czemu wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Poza tym, zawiera składniki mineralne: magnez, potas, sód, fosfor i wapń. Arbuz to także źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witamin A i C. Arbuz oprócz właściwości moczopędnych, dzięki dużej zawartości błonnika, poprawia także funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom.

Zawiera likopen będący silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału oraz cytrulinę regulującą ciśnienia krwi i wzmacniającą mięśnie. Arbuzem mogą zajadać się również osoby dbające o sylwetkę i będące na diecie, ponieważ owoc ten jest niskokaloryczny (100 g owocu to zaledwie 32 kcal!) i powoduje odczucie sytości, skutecznie hamując głód.

Chociaż jedząc arbuza, skupiamy się przede wszystkim na jego soczystym miąższu, okazuje się, że jego pestki również zawierają wiele wartościowych składników, w tym duże ilości potasu, białka i aminokwasów odpowiadających między innymi za regulację ciśnienia tętniczego, wspomaganie metabolizmu (arginina) i uczestniczących w procesie wiązania wapnia (lizyna). Pestki arbuza przed spożyciem należy poddać obróbce termicznej. W tym celu wydrążone pestki należy wypłukać, wysuszyć, a następnie uprażyć na suchej blaszce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Jak wykorzystać arbuza?

Zanim kupimy arbuza, przyjrzyjmy się dokładnie jego skórce, zwłaszcza, kiedy sięgamy po owoc sprzedawany w całości. Ta, pod którą ukryty będzie najlepszy miąższ, powinna być ciemnozielona, jędrna, twarda i pozbawiona uszkodzeń. Dojrzały i naprawdę soczysty owoc jest ciężki ze względu na dużą zawartość wody. Jeśli owoc jest lekki oznacza to, że jest jeszcze niedojrzały, a jego miąższ mocno przesuszony. Jeżeli wybieramy owoce już pokrojone, zwróćmy uwagę na kolor ich miąższu – im ciemniejszy, tym więcej zawiera likopenu, cennego przeciwutleniacza. Odpowiedni do spożycia owoc posiada czarne pestki.

Arbuza najczęściej zjadamy na surowo, dzieląc go na mniejsze części. Choć sposób ten jest dobry, owoc ten możemy wykorzystać w kuchni na różne sposoby, w tym również przygotowując przetwory z arbuza w postaci na przykład słodkiego dżemu. Przepisy na przygotowanie arbuza są zazwyczaj bardzo proste i szybkie. Do przygotowania sałatki z arbuzem lub deserów z arbuzem potrzebujemy zaledwie kilku chwil, a efekt końcowy naszych starań z pewnością doceni cała rodzina. A oto przykład banalnie prostego deseru, oczywiście z arbuzem w roli głównej, który zapewni orzeźwienie nawet w najbardziej upalny dzień.

Arbuzowy sorbet

Potrzebujemy:

  • ćwiartkę dojrzałego arbuza,
  • pół szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z cytryny

Wodę z cukrem podgrzewamy w niewielkim garnku aż do rozpuszczenia się cukru i lekkiego odparowania wody. Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Syrop studzimy, a następnie łączymy ze zblendowanym owocem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Gotowe!

Tylko u nas!

  • Czas wolny

    Najczęstsze zaburzenia odżywiania – skąd się biorą i jak sobie z nimi radzić?

    Anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się - jakie są ich przyczyny?

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Prawidłowa postawa ciała a szybkość uczenia się i efektywność pracy

    Czy postawa ciała ma aż takie znaczenie?

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Infekcje wiosenne – co zrobić, by im nie ulec?

    Poczuj wiosnę, nie daj się infekcji!

    czytaj więcej

Jeden komentarz “Infekcje wiosenne – co zrobić, by im nie ulec?

  1. sylwia lisiecka

    kiedy moje dziecko znow wrocilo z przedszkola z katarem, ktory szybko przeksztalcil sie w grype postanowilam cos z tym zrobic, zadbac o odpornosc dziecka, zeby w kazdym miesiacu nie wracalo chora z przedszkola…poprosilam lekarza aby nam cos przepisal, zalecil krople do nosa polyvaccinum mite, to szczepionka ktora uodparnia na rozne infekcje gornych drog oddechowych, 6 tygodni zakrapiania i widze ze odpornosc dziecka jest duzo, duzo lepsza:) teraz polecam go innym mamom z przedszkola, bo jesli warto to czemu sie nie dzielic informacjami!

Dodaj komentarz