Autorska dieta pudełkowa

napisał(a) MarlenaWitczak

Od jakiegoś czasu panuje trend na diety pudełkowe, w których jest naprawdę wiele ciekawych, pomysłowych i zdrowych dań. Jednak nie oszukujmy się – catering dietetyczny, tym bardziej w wydaniu pudełkowym – jest dość drogi. Ale możemy samodzielnie przygotować sobie takie lunch boxy w domu. I uwierzcie mi, nie pochłania to kilku godzin przy garnkach! Wystarczy trochę kreatywnego myślenia i parę podstawowych produktów w lodówce 🙂

Z lunch boxów przygotowałam dla was cały cykl, który dziś rozpocznę 🙂 Poniżej moja poniedziałkowa propozycja na pudełko do pracy 🙂 

Ułatwieniem będzie to, że dwa główne produkty przygotowujemy w dużej ilości, by rozdzielić je na dwa dni. Tak więc lunch w poniedziałek i wtorek będzie miał tę samą bazę, czyli: filet z kurczaka i mix warzyw!

Wybrałam mrożoną mieszankę warzyw, zawierającą: Fasolkę szparagową, brokuł, paprykę, cebulę, groszek cukrowy, kukurydzę – taki standardzik 🙂

Filet z kurczaka ( w zależności od widzimisię – jeden pojedynczy lub podwójny) kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na dużej patelni (ja używam woka) z dodatkiem masła klarowanego. Dodajemy trochę soli i pieprzu, a całość podlewamy łyżką wody (masło z wodą stworzy coś w stylu sosu maślanego, w którym pierś nam się delikatnie poddusi.) Następnie dodajemy mix warzyw i dusimy wszystko pod przykryciem, aż warzywa będą al dente. W tym czasie gotujemy: kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, ryż bądź makaron (w zależności od tego co wolicie). Ten nasz biały “zapychacz” dodajemy do połowy mieszanki kurczakowo – warzywnej (drugą połowę zostawiamy na wtorkowy lunch box), mieszamy wszystko razem i przekładamy do plastykowego pojemniczka. Nie zamykamy go od razu – poczekajmy aż ostygnie. I voila! Poniedziałkowy lunch gotowy:)

 

 

Powrót do blogów

Dodaj komentarz