Domowa pizza na razowym spodzie

napisał(a) Matka_Polka_Pierworodka

Sylwester u mnie upłynął w myśl idei slow 😉 Kreskówki wyświetlane na rzutniku, kameralne towarzystwo i domowa pizza to coś, czego potrzebowałam po powrocie z krótkiego wyjazdu w góry, i co naładowało moje akumulatory na pełen wyzwań 2017 rok 🙂 Ponieważ jedzenie odgrywa istotną rolę w moim życiu (a w ostatnich miesiącach zdaje się dominować niektóre inne dziedziny), z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem na nieco zdrowszą, bo razową i domową, wersję pizzy. Czas przygotowania to niecała godzina – warto!

SKŁADNIKI na 1 pizzę (dla 2 osób):

Spód:

  • 1 szklanka mąki razowej żytniej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki razowej pszennej (typ 1850)
  • Łyżeczka soli
  • ½ – ¾ szklanki ciepłej wody (będziemy dolewać ją w trakcie ugniatania ciasta, warto mieć więcej niż mniej)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g świeżych drożdży

 Dodatki:

Wedle uznania i upodobań – my posiłkowaliśmy się passatą pomidorową z sieciówki (prosty skład i szybkie przygotowanie), szynką parmeńską, mozarellą, rukolą (tę jednak dodajemy po pieczeniu). Można też zrobić pizzę z serem żółtym, pepperoni, papryką, ogórkami kiszonymi… Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy w dużej misce (lub na stolnicy bądź macie do wypieków) mąkę i sól.
  2. Z przygotowanej ciepłej wody odlewamy odrobinę do drugiej szklanki – rozpuszczamy tam drożdże i cukier, i pozostawiamy na kilka minut aż składniki dobrze się rozpuszczą a drożdże się uaktywnią wytwarzając piankę na powierzchni roztworu.
  3. Tak przygotowane drożdże (zaczyn) dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde i suche – stopniowo dolewamy pozostałą ciepłą wodę, cały czas ugniatając.
  4. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem obok grzejnika lub nagrzewającego się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  5. Jeśli dysponujemy gotową passatą, wystarczy zagotować ją krótko w garnku. Pozostawiamy do ostudzenia, ewentualnie dodajemy lubione przyprawy: oregano, tymianek, bazylia…
  6. Czas, w którym ciasto ogrzewa się przy kaloryferze możemy wykorzystać na pokrojenie dodatków.
  7. Po półgodzinnym „leżakowaniu” ciasto rozwałkowujemy dość cienko, nadając mu oczekiwany kształt. Nie warto zaginać brzegów 😉 Ciasto razowe nie będzie tak puszyste jak to z bardziej przetworzonej mąki, brzegi zaś delikatnie wyrosną same, nie przykryte obciążającymi je dodatkami. Układamy ciasto na zimnej, przykrytej papierem do pieczenia blaszce.
  8. Nakładamy dodatki – rozsmarowujemy sos, posypujemy wszystko pozostałymi przygotowanymi składnikami. Wszelkie liściaste dodatki zostawiamy na później – dodajemy je po upieczeniu pizzy.
  9. Pizzę wypiekamy na środkowym poziomie piekarnika, bez termoobiegu, przez 2-14 minut (do czasu, aż ciasto się zarumieni).

WP_20161231_20_47_40_Pro

Hurra! Pizza gotowa – smacznego! 🙂

Powrót do blogów

6 komentarzy na “Domowa pizza na razowym spodzie

Dodaj komentarz