Jesienne smaki – zupa krem z dyni

napisał(a) StrefaChillout

Szybka w przygotowaniu, smaczna i rozgrzewająca. W taką pogodę nie wymagam więcej od zupy 🙂 Dziś prosta, aromatyczna zupa-krem z dyni wjedzie na mój stół.

Na porcję dla 4 osób potrzebujesz:

  • 1 kg dyni (połówka średniej wielkości sztuki)
  • dwie szklanki wywaru – ja używam drobiowego, z oszczędności czasu zwykle z bulionetki
  • cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • curry i sól do smaku
  • odrobinę gęstej śmietany
  • groszek ptysiowy lub mini-grzanki
  • odrobinę oleju do smażenia

Najbardziej czasochłonnym (ale nie wymagającym nadzoru ;)) procesem jest przygotowanie dyni. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Tak przygotowaną dynię z łatwością obierzemy z twardej skórki (poczekaj aż trochę wystygnie!).

Wywar przygotowujemy w większym garnku, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dynię. Gotujemy ją aż zmięknie. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na patelni. Łączymy dynię w wywarze z cebulą i czosnkiem i traktujemy blenderem, aż zupa przyjmie konsystencję kremu. Możemy dodać sól, jednak zalecam ostrożność, gotowe bulionetki zwykle są słone. Wsypujemy też curry w odpowiadającej nam ilości.

Przed podaniem możemy udekorować zupę gęstą śmietaną oraz dodać groszek ptysiowy lub grzanki.

Smacznego! 🙂 

Powrót do blogów

Jeden komentarz “Jesienne smaki – zupa krem z dyni

Dodaj komentarz