Leczo – po prostu

napisał(a) StrefaChillout

Danie z serii tych, co to gotują się same 🙂 Lekki obiad na chłodniejsze letnie popołudnie, także do pracy! Sezon na warzywa w pełni, warto go wykorzystać.

Składniki (4 porcje):

  • 4 duże pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża kiełbasa śląska (wariant dla mięsożernych ;))
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej, mielonej papryki (może być mniej)
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1.Kiełbasę kroimy w kostkę lub na nieduże kawałki. Podgrzewamy olej w dużym garnku i podsmażamy kiełbasę. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej w garnku kiełbasy. Dodajemy ostrą paprykę i odrobinę soli. Dusimy wszystko pod przykryciem 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy na gorąco.

W zasadzie to wszystko! 🙂 Prawda, że proste? A jakie smaczne… 🙂

Powrót do blogów

Jeden komentarz “Leczo – po prostu

  1. Olka Michalak

    mi zawsze leczo kojarzyło się z ciężką kuchnią! Ale jak widać może mieć i swoją lżejsza formę 🙂 dzięki! u nas w domu zawsze sie je zabielało śmietana z mąka. A ta opcja jest też dobra na chłodniejsze dni latem – zwłaszcza gdy w ogrodzie takie świeże pyszności!

Dodaj komentarz