Masło shea w kosmetykach

napisał(a) MarlenaWitczak

Masło shea to olej powstający w procesie przetworzenia orzechów masłosza; z natury jest bardzo tłuste i ma lekko orzechowy zapach. Pozostawia na powierzchni skóry lub włosów widoczny błyszczący film. Jako pół produkt funkcjonuje też w artykułach spożywczych, np. w słodyczach. Pierwsze owoce shea zbiera się po około 30 – 40 latach, a sam masłosz żyje do 300 lat. W tym czasie drzewo osiąga wysokość 15 – 25 metrów. Dla porównania dąb szypułkowy osiąga podobną wysokość, ale żyje ponad dwa razy dłużej.

Owoce shea wyglądem przypominają duże jagody. W środku nich ukryte są czerwone, twarde nasiona, odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów. By uzyskać 1 kilogram masła shea potrzebujemy około 20 kg owoców. Zbiory odbywają się od lipca do grudnia
Jako główny lub pomocniczy składnik występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy (różne typy cery), balsamach do ciała, olejkach do masażu, emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów słabych, suchych lub kręconych, np. w nawilżających szamponach, nabłyszczających odżywkach i silnie regenerujących maskach. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością shea. Takie mydła i żele w mniejszym stopniu wysuszają skórę.

Dlaczego masło shea używane jest w kosmetykach?

– jest naturalnym filtrem słonecznym o współczynniku 5 SPF.
– głęboko nawilża

– zawiera wit. A, E i F

Powrót do blogów

Dodaj komentarz