Sorbet z arbuza

napisał(a) StrefaChillout

Pogoda płata nam psikusa, ale to nie powód, aby rezygnować z typowych wakacyjnych przyjemności 😉 Dlatego dziś chętnie podzielę się przepisem na łatwy w wykonaniu sorbet arbuzowy.

Składniki:

  • Ćwiartka dojrzałego, soczystego arbuza
  • pół szklanki cukru
  • jedna niepełna szklanka wody
  • dwie łyżki soku z cytryny

20160625_112650W małym garnuszku łączymy cukier z wodą i podgrzewamy aż do zagotowania. Jeśli cukier się rozpuścił, pozostawiamy mieszankę do wystygnięcia.Arbuza kroimy na mniejsze cząstki i pozbawiamy go pestek. Wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na papkę. Łączymy arbuza z wodą z cukrem i dodajemy sok z cytryny. Sorbet możemy przelać do opakowania po lodach, pojemniczków do domowych lodów na patyku albo.. do silikonowych foremek do muffin.

W wersji light cukier możemy zastąpić miodem – wówczas jednak będzie wyczuwalny jego smak w sorbecie.

Proste, prawda? 😉

 

Powrót do blogów

Dodaj komentarz