Zdrowsza wersja ciasta marchewkowego

napisał(a) StrefaChillout

Jeśli lubisz ciasta z dużą ilością orzechów, nie „nadmuchane” i do tego względnie zdrowe, ciasto marchewkowe może Cię zainteresować 🙂

Dlatego bez owijania w bawełnę! Potrzebujesz:

na ciacho:

  • 2,5 / 3 duże marchewki
  • 4 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • 1,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • szczypty goździków (w proszku lub samodzielnie zmielonych)
  • odrobiny startego imbiru
  • szczypty soli
  • pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

krem (opcjonalnie):

  • duże opakowanie (200 g) serka naturalnego
  • łyżka miodu
  • płatki z migdałów do posypania

Łączymy w dużej szklance suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i imbir. Sól będzie potrzebna do ubicia jajek, orzechy dodamy do masy na koniec.

20161022_133443Obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Białka jajek ubijamy (z dodatkiem soli), następnie do pianki dodajemy żółtka, delikatnie mieszając.

Jajka łączymy z marchewką a następnie dodajemy suchą mieszankę z mąki i przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy łopatką. Dodajemy miód, olej i orzechy.

20161022_134706Po dokładnym wymieszaniu masy wylewamy ją na małą blachę lub do tortownicy. Ciasto będzie piekło się godzinę w 170°C. Po wyjęciu będzie ciężkie, wilgotne i pachnące.

20161023_145119Wystudzone ciasto możemy opcjonalnie przełożyć kremem – wystarczy serek naturalny wymieszać z miodem, przekroić ciasto na pół i wysmarować lekko słodką masą. Cienką warstwą kremu możemy udekorować też wierzch ciasta posypując dodatkowo migdałami.

Smacznego! 🙂

Powrót do blogów

5 komentarzy na “Zdrowsza wersja ciasta marchewkowego

  1. Katia

    Jasne już podaję 🙂
    Składniki:
    450 g – szpinaku mrożonego
    3 – jajka
    1⅓ szklanki – cukru
    1⅓ szklanki – oleju
    2 szklanki – mąki krupczatki
    2 łyżeczki – proszku do pieczenia
    1 laska – wanilii
    ½ l – śmietany 30%
    1 łyżka – cukru waniliowego
    1 – granat
    Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekać. Odstawić na bok.
    Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do formy. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st.
    Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu,
    SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz