Chipsy i odchudzanie – czy chipsy mogą być zdrowe?

Czy chipsy są zdrowe? Na tak zadane pytanie większość nas z przekonaniem odpowie: nie! Zaliczane powszechnie do tzw. śmieciowego jedzenia są symbolem dietetycznych grzeszków, które zdarza się popełniać każdemu, zwłaszcza podczas wieczornych seansów filmowych czy spotkań z przyjaciółmi. Czy istnieje więc zdrowa alternatywa dla miłośników chrupania słonych przekąsek?

Jak powstają chipsy?

Sposób produkowania chipsów odpowiada za to, że ziemniak w ostateczności zamienia się w niezdrową przekąskę. Z jednego kartofla produkuje się około 35 cieniutkich plasterków, które rozkosznie chrupią w ustach. Proces rozpoczyna się od oczyszczenia i obrania ze skórki warzywa. Następnie jest ono krojone i ponownie myte. Na koniec plastry lądują w oleju rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Kiedy chipsy są już usmażone posypuje się je odpowiednimi przyprawami nadającymi pożądanego smaku oraz sporą ilością soli.

Rodzaje chipsów

Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo rodzajów chipsów. Większość różni się od siebie smakiem i grubością. O ile fakt, czy chipsy dostępne są w postaci karbowanej czy cienkiej nie ma wpływu na Twoje zdrowie, to ich smak już tak. Pamiętaj, że im bardziej wymyślny, tym więcej producent musiał użyć substancji chemicznych, aby uzyskać oczekiwany efekt. Jeżeli więc zastanawiasz się czy chipsy znanej marki są zdrowe, to odpowiedź może Cię rozczarować. Jeden z największych potentatów na rynku słonych przekąsek dodaje do swoich produktów mnóstwo sztucznych substancji. Warto więc czytać etykiety i wybierać te produkty, które są jak najbardziej naturalne i zawierają jak najmniej soli.

W sklepach pojawiła się także świetna alternatywa dla klasycznych chrupek w postaci chipsów warzywnych. Co powoduje jedzenie chipsów? Oprócz smaku przede wszystkim przyjemne chrupanie w ustach. Tak samo miłym doznaniem może być więc pałaszowanie zdrowych chipsów z buraka, cukinii czy jarmużu.

Dlaczego chipsy są niezdrowe?

Głównym powodem jest sposób ich przygotowywania. Smażenie w głębokim tłuszczu słabej jakości stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Do tego skład chipsów niektórych marek jest daleki od ideału. Oprócz ogromnej ilości soli w przekąsce znajdują się sztuczne barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i emulgatory.

Szkodliwość chipsów jest znacząca zwłaszcza, jeżeli dbasz o szczupłą sylwetkę. 100 g produktu zawiera najczęściej ponad 500 kcal. Jedzenie chipsów wymieniane jest w 15 powodach bezskutecznego odchudzania. Jeżeli jednak nie możesz oprzeć się pokusie, to świetnym pomysłem będzie podzielenie paczki na porcje i zabieranie ze sobą z kuchni jedynie jednej. W ten sposób nie ulegniesz pokusie zjedzenia całego opakowania. Skutki jedzenia chipsów w dużych ilościach mogą bowiem pojawić się szybko w postaci dodatkowych kilogramów.

Czy chipsy mogą być zdrowe?

Tak! Wystarczy tylko mądrze wybierać i czytać etykiety. Na sklepowych półkach znajdziesz nawet chipsy ziemniaczane, które produkowane są bez zbędnych, sztucznych dodatków. Skuś się także na chipsy z innych warzyw. Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twoja przekąska jest zdrowa i naturalna to spróbuj przygotować ją w domu. Cukiniowe chipsy nie tylko będą świetnie smakować, ale dzięki małej zawartości kalorii nie zaszkodzą twojej sylwetce. Podobnie jak plasterki buraka czy uznawanego za jedno z najzdrowszych warzyw jarmużu. Przyjemne chrupanie i moc witamin z pewnością będą doskonałą propozycją na smaczną przekąskę w ciągu dnia.

Tylko u nas!

  • Ciekawostki

    Witamina D3 – właściwości i objawy niedoboru

    Przeczytaj, co się dzieje, gdy w Twoim organizmie brakuje witaminy D

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Jak… przybrać na wadze? To również może stanowić kłopot!

    Marzenie wielu... A jeśli staje się problemem?

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Niebezpieczne upały – jakie groźne mogą być skutki słonecznego udaru i wysokiej temperatury?

    Zobacz jak groźne mogą być skutki upałów.

    czytaj więcej

Dodaj komentarz