Chrom sprzymierzeńcem diety

Chrom to odkryty naprawdę późno, niedoceniany pierwiastek, który mimo swojej niewielkiej sławy ma duży wpływ na przemianę materii i działa cuda, poskramiając wilczy apetyt! Przeczytaj i dowiedz się o nim więcej.

O chromie i jego zbawiennym działaniu dowiedzieliśmy się stosunkowo niedawno, bo dopiero w połowie XX wieku. Przeprowadzono badania nad substancją, którą znaleziono w organizmie świni. Okazało się, że wpływa ona na obniżenie poziomu cukru we krwi, więc nadano jej robocze miano „czynnika tolerancji glukozy” (Glucose Tolerance Factor – GTF). Badacze doszli w końcu do tego, że głównym elementem stanowiącym o niezwykłym działaniu tej substancji jest pierwiastek chromu.

Działanie pierwiastka

Działanie chromu (który jest pierwiastkiem śladowym, acz niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania) na nasz organizm, które wzbudziło dotychczas największe zainteresowanie badaczy, to wpływ związany z aktywizowaniem działania insuliny i pomocą, jaką on niesie w przemianie węglowodanów i tłuszczy. A więc chrom doskonale odpowiada na potrzeby osób z cukrzycą oraz tych mających problem z utrzymaniem wagi. Jeśli borykamy się z problemem niskiej skuteczności diet odchudzających, to stosowanie chromu może temu zaradzić.

Gdzie znaleźć ten pożyteczny pierwiastek?

Teoretycznie wszędzie, bo i w glebie, i w powietrzu, i wodzie, i w licznych produktach spożywczych. Co w takim razie jeść, by nie cierpieć z powodu niedoboru? W produktach spożywczych jest go zbyt mało, a ponadto ulegają one przetworzeniu, przez co jego dzianie może spaść nawet o 90 proc. Dlatego najlepiej stosować suplementy diety zawierające chrom.

Produkt spożywczy Zawartość chromu (µg/100 g)
Małże 128
Orzechy brazylijskie 100
Ostrygi 57
Suszone daktyle 29
Gruszki 27
Krewetki 26
Mąka razowa 21
Pomidory 20
Grzyby 17
Brokuły 16
Pełnoziarnisty jęczmień 13
Orzechy laskowe 12

Dziennie powinno się go dostarczać od 50 do 200 mcg, a jak już zostało wspomniane, duża część tego pierwiastka znika w procesach przetwarzania. Dodatkowo pozytywny wpływ chromu jest neutralizowany przez wysokie spożycie produktów zawierających cukry proste, fast foodów, potraw tłustych i podnoszących poziom glukozy we krwi – niestety do tej grupy pokarmów zalicza się zdecydowana większość jedzenia przyswajana w dzisiejszych czasach przez dorosłego człowieka, który żyje w biegu i je szybko, na mieście, coraz rzadziej sięga po produkty pełnoziarniste. Chrom chroni nasz organizm przed rozwojem cukrzycy i chorób serca, ale złe odżywianie nie pozwala mu pełnić tej funkcji.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz