Miód – cud natury

Jeśli nie jesteś cukrzykiem, nie zmagasz się z alergią i nie cierpisz na nadwagę, miód może stać się Twoim najprzyjemniejszym uzależnieniem.

Miód to taki rodzaj słodyczy, której nawet najbardziej surowy rodzic świata nie będzie skąpił swojemu dziecku. Kromka chleba z tym smakołykiem to nie tylko mała rozpusta smakowa, ale i porcja zdrowia, bo miód, o ile jest naturalny i odpowiednio przechowywany, to samo dobro.

Średnio w 100g miodu znajduje się 330 kalorii. Wszystko zależy od zwartości cukru, a to znowu wiąże się z rodzajem miodu. Najbardziej kaloryczny jest miód rzepakowy, a najmniej – z akacji. Ale nawet najbardziej obfity w kalorie przysmak ma mnóstwo ważnych kwasów organicznych, enzymów i mikroelementów, a ponadto olejków eterycznych i witamin, np. z grupy B. Miód zawiera acetylocholinę, która obniża nam ciśnienie krwi i cholinę, która chroni naszą wątrobę. Warto przy tym pamiętać, że jony metali wpływają na produkcję erytrocytów. Ponadto miód wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Z jego zbawiennych właściwości najlepiej można skorzystać, spożywając go na czczo. Bardzo dobrym sposobem jest przyrządzenie napoju, składającego się z łyżeczki miodu rozpuszczonej w 100 ml przegotowanej, letniej wody oraz soku z cytryny. Wypicie takiej mikstury zaraz po przebudzeniu oczyszcza organizm i poprawia metabolizm.

Najlepiej dla naszej gospodarki byłoby, gdybyśmy spożywali miód polskiego pochodzenia, niestety na półkach sklepowych pojawia się on coraz rzadziej. Importujemy do polski miody z innych krajów, ale specjaliści ostrzegają, że np. chińskie pszczoły są karmione antybiotykami. Polski miód bywa drogi, bo często 1 kg kosztuje 35 zł, a taki z kraju tropikalnego – 3,5 zł. Mimo wszystko rodzimy produkt jest pewniejszy, więc warto w niego zainwestować. Zapas miodu w domu należy odpowiednio przechowywać – najbardziej lubi on temperatury od 10 do 14 ˚C. Powinien być szczelnie zamknięty i trzymany w ciemnych pomieszczeniach, żeby nie uciekały z niego enzymy.

Warto też wiedzieć, że nie należy obawiać się owianej złą sławą krystalizacji. Przyjęło się twierdzenie, że tylko nienaturalne miody krystalizują się, tymczasem każdy z nich ulega temu procesowi. Najpóźniej dojdzie do tego w przypadku miodów trzymanych w solidnie zamkniętych, nieotwieranych słoikach. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy.

Jak natomiast sprawdzić, czy miód rzeczywiście nie jest fałszywy? Podrabiany miód szybko rozpuszcza się w wodzie. Można pokusić się o test: dwie łyżeczki miodu wlać do szklanki z wodą. Dobry produkt spłynie powoli, nieprzerwaną strużką i połozy się na dnie naczynia. Natomiast fałszywy rozproszy się i częściowo rozpuści.

Tylko u nas!

  • Fitness

    Bieganie to nie wszystko – dlaczego samym bieganiem nie zbudujesz zdrowej sylwetki?

    Rozwijaj też inne partie ciała!

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Zdrowe odżywianie pod lupą – ciekawostki, które Cię zadziwią

    Czy na pewno wiesz, jak się zdrowo odżywiać?

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Wady i zalety pigułek antykoncepcyjnych!

    Dowiedz si wszystkiego, co powinnaś o nich wiedzieć.

    czytaj więcej

7 komentarzy na “Wady i zalety pigułek antykoncepcyjnych!

  1. Samanta Lis

    skutecznosc pigulek jest super! mnie udalo sie tak je dobrac ze skutkow ubocznych prawie wogole nie odczowalam, raz tylko, na poczatku zlapalam infekcje intymna ale po wyleczeniu stosuje czesto kuracje probiotykami ginekologicznymi provag i dzeiki temu nie lapie juz infekcji, a antykoncepcja sprawdza sie swietnie!

  2. sylwia lisiecka

    o zalecie chyba nie trzeba mowic, prawie calkowity brak ryzyka ciazy, nie trzeba o niej pamietac przy kazdym wspolzyciu, nie utrudnia zblizen itp. a jesli chodzi o negatywy to u mnie wystapily problemy intymne, mialam mocna suchosc pochwy! juz po kilka tygodniach stosowania antykoncepcji pojawila sie i trwala do czasu az zastosowalam globulki hydrovag, skuteczne juz po kilku dniach stosownia, latwe w aplikacji, w dobrej cenie! i dalej spokojnie moglam przyjmowac hormony

Dodaj komentarz