Czarna lista diet – wystrzegaj się tych kuracji!

Każdy z nas w ciągu swojego życia przynajmniej kilkukrotnie podejmuje walkę o szczupłą sylwetkę. Odchudzanie jest nie tylko modą, ale często ze względów zdrowotnych po prostu koniecznością. Aby pozbyć się zbędnych kilogramów, zazwyczaj nie przebieramy w środkach, szukając najskuteczniejszej diety, która pomogłaby nam osiągnąć wymarzony cel, najlepiej w jak najkrótszym czasie. Ta walka, którą podejmujemy i marzenia o efektach, na jakie czekamy, bardzo często usypiają naszą czujność. Zapominamy o tym, że nie każda dieta jest zdrową dietą, która jest dla nas bezpieczna i nie zaburza pracy naszego organizmu. A przecież podczas odchudzania równie ważne jak utrata kilogramów jest właśnie nasze zdrowie. Podpowiadamy, których diet należy się wystrzegać i jak zachować zdrowy umiar w odchudzaniu.

Szybko nie zawsze znaczy dobrze…

Walcząc z nadwagą, oczekujemy szybkich rezultatów, dlatego skuszeni utartą dużej liczby kalorii w ciągu zaledwie kilku tygodni, wybieramy szybkie diety, których założenia obiecują nam osiągnięcie takich efektów. Tymczasem to właśnie one są dla naszego organizmu najniebezpieczniejsze. Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem długotrwałym i skomplikowanym. Aby uzyskać widoczne efekty, nasz organizm potrzebuje na to czasu.

Poza tym, zdrowa dieta zawsze powinna być wsparta aktywnością fizyczną, która przyspiesza jej działanie. Niemożliwe jest, aby zgubić dużą ilość kilogramów w przeciągu kilkudziesięciu dni w sposób bezpieczny dla zdrowia. Oprócz negatywnych skutków zdrowotnych, stosując tego typu diety, musimy spodziewać się także szybkiego powrotu do poprzedniej wagi, a nawet przybrania kolejnych kilogramów. Efekt jo-jo to naturalna konsekwencja stosowania szybkich diet.

Niebezpieczne zasady

Dużą popularnością cieszą się diety zagraniczne, między innymi dieta Dukana i dieta Atkinsa. Obydwie z nich są niebezpieczne dla zdrowia. W przypadku tej pierwszej dochodzi do zakwaszenia organizmu, druga natomiast podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. Choć obydwie zapewniają szybką utratę wagi, ze względu na skutki uboczne, z całą pewnością nie można ich nazwać skutecznymi dietami.
Niebezpieczne dla naszego zdrowia są wszystkie diety monoskładnikowe – wspomniana dieta białkowa (Dukana), kapuściana, grejpfrutowa itd. Ich odmian powstało naprawdę dużo. Każda z nich opiera swój jadłospis na bardzo małej liczbie produktów. Efektem ich stosowania są duże deficyty witamin i minerałów, co prowadzi do wyniszczenia organizmu. Zazwyczaj ich zakończeniu także towarzyszy efekt jo-jo, ponieważ podczas powrotu do normalnej diety, organizm próbuje wyrównać powstałe braki, co kończy się szybkim przyrostem masy ciała na nowo.

Kolejna z diet mocno restrykcyjnych, a przy tym niekorzystnych dla zdrowia, to dieta kopenhaska. Jej założeniem jest zjadanie trzech posiłków dziennie. W jej przypadku jadłospis opiera się na niewielkich racjach żywnościowych (między innymi kubek kawy z mlekiem, jako forma śniadania). Choć jej efektem jest znaczący ubytek kilogramów, po zakończeniu kuracji następuje szybki powrót do poprzedniej wagi.
Pozostając w temacie diet niebezpiecznych dla zdrowia, nie sposób nie wspomnieć o tych, które opierają się stricte na głodówkach. Rzeczywiście, utrata wagi w ich wypadku jest znacząca, chociaż jak się okazuje, podczas ich stosowania nie dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej, a wyłącznie czy przede wszystkim do utraty wody oraz ubytku tkanki mięśniowej. W zamian za utracone kilogramy, „otrzymujemy” zaburzony metabolizm, obniżenie odporności, ogólne osłabienie organizmu i kilkakrotnie wspomniany już efekt jo-jo, który zazwyczaj dotyczy osiągnięcia wagi większej od tej sprzed rozpoczęcia kuracji.

Dieta optymalna

Skuteczna dieta odchudzająca powinna być różnorodna i zbilansowana. Posiłki znajdujące się w jej jadłospisie powinny dostarczać wszystkich składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wielkość i jakość spożywanych porcji nie powinny powodować uczucia głodu. A zatem co jeść będąc na diecie, aby osiągnąć zadowalające efekty? Podstawą jadłospisu powinny być duże ilości warzyw i owoców bogatych w błonnik odpowiedzialny za wsparcie przemiany materii.

Będąc na diecie, wcale nie musimy wystrzegać się mięsa, a jedynie wybierać rodzaje o niskiej zawartości tłuszczu. Zrezygnujmy za to ze słodyczy, słonych przekąsek i przetworzonej żywności. Nie zapominajmy o dużej porcji ruchu. Pamiętajmy, że cudowna dieta nie istnieje, a do odchudzania należy podejść racjonalnie i przestrzegać wszystkich jego zasad, a wymarzone efekty nadejdą z czasem i co najważniejsze, zostaną na dłużej.

Tylko u nas!

  • Ciekawostki

    Kolorowo znaczy zdrowo

    Nakarm swoje ciało i swój umysł.

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Zbilansowany jadłospis – czyli jak schudnąć z głową?

    Odchudzaj się mądrze!

    czytaj więcej
  • Bez kategorii

    Zagęstniki, stabilizatory, emulgatory – sprawdź, co musisz o nich wiedzieć! (czyli ogólnie o dodatkach do żywności)

    Co warto wiedzieć o chemicznych dodatkach do żywności?

    czytaj więcej

Dodaj komentarz