Dieta antyrakowa – prawda czy legenda?

Wobec rosnącej świadomości ryzyka jakie niesie za sobą choroba nowotworowa wielu ludzi jest w stanie zrobić naprawdę dużo, żeby się przed nią uchronić. Część ludzi wykonuje kosztowne badania DNA, żeby sprawdzić czy są w grupie ryzyka raka, niektórzy, pod wpływem wyników tych badań decydują się na operację usunięcia organów zagrożonych wystąpieniem nowotworu złośliwego, jak na przykład Angelina Jolie, która najpierw poddała się prewencyjnemu usunięciu piersi, a później jajników i jajowodów. Większość ludzi poszukuje jednak mniej kategorycznych metod ograniczenia ryzyka zachorowania na raka.

Jedną z takich metod jest dieta antyrakowa – tylko czy ona rzeczywiście działa czy to tylko legenda, która stwarza w nas pozory, że rzeczywiście robimy coś dobrego dla naszego zdrowia? A jeżeli działa to co jeść na diecie antyrakowej?

Dieta rakowa – obalamy mity!

Przede wszystkim musimy sobie uświadomić, że tak jak nie ma jednego rodzaju raka, tak samo nie ma też jednego rodzaju diety antyrakowej. Za powstawanie każdego nowotworu w naszym organizmie odpowiedzialne są inne procesy, które uruchamiają się pod wpływem odmiennych czynników zewnętrznych. Pod zbiorczą nazwą „rak” ukrywa się wiele chorób, często bardzo się między sobą różniących. Nawet gdybyśmy chcieli prewencyjnie przeciwdziałać zachorowaniu na każdy rodzaj raka to szybko okazałoby się, że zalecenia dietetyczne często stoją w sprzeczności między sobą i nie da rady ich połączyć. Pomysł, żeby w poniedziałek zapobiegać rakowi jelita grubego, we wtorek piersi, w środę płuc itd. też nie wydaje się najbardziej trafiony.

Należy też pamiętać, że dieta antyrakowa to coś innego niż dieta po chemioterapii.

O ile nie możemy zapobiegać pojawieniu się każdego rodzaju raka, o tyle, jeżeli jesteśmy narażeni na jeden konkretny rodzaj to warto zawczasu zmienić naszą dietę, żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby. Jeżeli u kogoś w rodzinie występował rak jelita grubego, to należy rozważyć spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego żeby zapobiec wystąpieniu tej samej choroby u nas. Znając swoje obciążenia genetyczne (choroby rodziców, dziadków, dalszej rodziny) można się skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w swojej diecie.

Istnieją badania, które zdają się potwierdzać, że kapsaicyna może leczyć raka, której pochodne odpowiedzialne są za ostry smak pieprzu czy papryki. Jednak jak ze wszystkim z kapsaicyną trzeba uważać – w zbyt wysokiej dawce staje się toksyczna.

Dieta dr Budwig

Kolejnym cieszącym się popularnością i uznaniem sposobem odżywiania pomagającym walczyć z chorobą nowotworową jest dieta dr Budwig. Tak zwana „dieta budwigowa” jest dietą olejowo-białkową. Polega ona na spożywaniu oleju lnianego (za względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega-3) i chudego twarogu. Taka mieszanka znana jest też pod nazwą pasty budwig. Dieta budwig może być pomocna też przy innych schorzeniach takich jak choroby przewodu pokarmowego czy otłuszczenie wątroby.

Jak zmniejszyć ryzyko?

Powszechnie znane są też czynniki, które mogą wywoływać raka i które dieta antyrakowa wyklucza. Dla nikogo nie jest nowością, że palenie papierosów może powodować raka płuc oraz kilkunastu innych narządów (takich jak krtań, jama ustna, żołądek, wątroba czy jelito grube).

Dieta antyrakowa, którą może zastosować każdy jest właściwie prosta i ogólnie znana. To zbilansowana, różnorodna dieta, z jak największą ilością świeżych warzyw i owoców, z ograniczeniem do minimum spożywania przetworzonej żywności, z wykluczeniem z diety konserwantów. W ramach diety antyrakowej nie należy zapominać o ograniczeniu picia alkoholu i, przede wszystkim, o rzuceniu palenia. Oczywiście możemy się zastosować też do zaleceń dr Budwig.
Tylko czy to rzeczywiście jest dieta antyrakowa? Czy to tylko próba sprzedania nam starych, znanych i sprawdzonych prawd o zbilansowanej diecie. Czy może dieta antyrakowa to tylko drobne modyfikacje naszej codziennej diety i świadomość tego, że to co ląduje na naszym talerzu ma realny wpływ na nasze zdrowie. Ale z drugiej strony, mimo że dieta antyrakowa, która na sto procent uchroni nas przed każdym rodzajem nowotworu, to tylko legenda, to jeżeli ktoś pod wpływem tej legendy zmieni swój sposób odżywiania na zdrowszy to jest to powód do radości.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz