Dieta makrobiotyczna George’a Oshawy – zasady i efekty

Makrobiotyka oznacza z greckiego Wielkie Życie i jest nie tylko określeniem właściwego sposobu odżywiania się, ale także filozofią i sposobem na życie. Połączenie człowieka ze światem powinno być harmonijne i zrównoważone na podstawie przenikających i uzupełniających się energii Yin i Yang. Dieta makrobiotyczna opracowana przez Georga Oshawe to połączenie filozofii Bliskiego Wschodu ze stylem życia zachodnich ludzi, co zaowocować ma zdrowym, długim życiem i szczupłą sylwetką.

Jak powstała dieta makrobiotyczna?

Pierwsza książka w dziedzinie makrobiotyki została wydana jeszcze w XVIII wieku przez Hufeland’a. Jednak prawdziwym ojcem i głównym propagatorem takiego sposobu odżywania był George Oshawa. Japoński filozof i pisarz zapoczątkował oraz usystematyzował dietę makrobiotyczną w takiej postaci, w jakiej znamy ją dziś.

Dieta makrobiotyczna – na czym polega?

Zasady diety makrobiotycznej opierają się przede wszystkim na koncepcji równowagi wewnętrznej i harmonii ze światem. Należy więc zachowywać zdrowe proporcje pomiędzy przyjmowanymi pokarmami. Część z nich bowiem charakteryzuje się energią Yin, czyli pierwiastkiem żeńskim o słodkim smaku, odprężającym i chłodzącym działaniu oraz energii skierowanej do zewnątrz. Pierwiastek męski, czyli Yang, wzmacnia i rozgrzewa, ma słony smak i energię skierowaną do wnętrza.

Makrobiotyka to zasady, które jasno określają także, co i w jakich proporcjach możesz spożywać. Z diety należy wyeliminować mięso, produkty przetworzone, alkohol czy ostre przyprawy. Zaleca się przede wszystkim jedzenie tego, co znajdziemy w naszym najbliższym otoczeniu i co będzie jak najbardziej ekologiczne. Najważniejszą zasadą Oshawy w makrobiotyce jest celebrowanie posiłków i bardzo dokładne, powolne przeżuwanie pokarmów. Należy także pamiętać o dobrych emocjach podczas gotowania, gdyż w diecie makrobiotycznej istnieje opinia o przenikaniu energii osoby gotującej do potrawy.

Zalety diety makrobiotycznej

Makrobiotyka to holistyczne podejście do sfery żywieniowej człowieka, które łączy ją zarówno ze stanem umysłu, jak i z energią otaczającego świata. Osoby decydujące się na taka dietę mają więc poczucie kierowania się filozofią, sposobem na życie, a nie tylko zwykłą dietą redukcyjną, co z pewnością może podnieść i podtrzymać motywację. Główną zaletą jest także spożywanie produktów naturalnych, nisko tłuszczowych i z dużą ilością błonnika. Według najnowszych badań dieta makrobiotyczna działa profilaktycznie przeciw zapadnięciu na raka.

Wady diety Oshawy

Główną wadą diety makrobiotycznej jest niedostarczanie do organizmu pełnowartościowego białka odzwierzęcego, co może powodować jego niedobór. W połączeniu z ograniczeniem produktów mlecznych może to znacznie ograniczyć także źródło witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu, co może być niebezpieczne dla zdrowia.

Co jeść podczas diety makrobiotycznej?

W makrobiotyce główne produkty spożywcze w jadłospisie to niełuskane ziarna wszelkich zbóż (owies, pszenica, jęczmień, kukurydza), które mają stanowić od 50-60% diety. 25-35% powinny stanowić warzywa, zwłaszcza korzenne (sałata, por, marchew, seler) i kapustne, które należy spożywać w całości. 10-15% menu to białka, dostarczane wraz z soją, fasolami czy orzechami. W drodze wyjątku można także zjeść rybę (halibut, pstrąg, karp, flądra). Ostatnie 10% to płyny, których nigdy nie należy pić w trakcie posiłków. Napoje dopuszczalne w diecie to niearomatyzowane herbaty ziołowe lub niegazowana woda mineralna.

Dla wzmocnienia efektu możesz zdecydować się na włączenie do diety preparatu przyspieszającego spalanie tkanki tłuszczowej Therm Line forte. Dzięki niemu będziesz mógł jeszcze szybciej cieszyć się wymarzoną sylwetką!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz