Dieta pudełkowa – na czym polega jej fenomen?

Dieta pudełkowa zwana inaczej dietą cateringową lub po prostu cateringiem dietetycznym to w ostatnim czasie najmodniejszy sposób na utratę kilogramów. Korzysta z niego mnóstwo osób w tym gwiazdy i celebryci. Polecają go znani trenerzy fitness. Czym zasłużył sobie na taki zachwyt i na taką popularność? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

U podstaw koncepcji diety pudełkowej leży przekonanie, że, jeżeli będziemy jedli pełnowartościowe posiłki pięć razy dziennie, czeka nas upragniona nagroda w postaci szczupłej sylwetki. Zachęcanie do tego typu działań nie stanowi dzisiaj dla nikogo żadnej nowości ponieważ jest to przekonanie w dietetyce niezwykle powszechne. Ciągle mówi się o tym, że liczenie kalorii stanowi właściwie dodatek, który ma nas nauczyć samokontroli, a prawdziwym kluczem do sukcesu są regularne posiłki.

Historia pomysłu

Wiadomo też, że zastosowanie się do powyższej porady wymaga niemałego wysiłku i samodyscypliny. Dla niektórych jeszcze do niedawna przygotowanie minimum trzech posiłków do pracy, szkoły lub na uczelnię wymagało logistycznie skomplikowanego podejścia do najprostszej czynności świata, jaką jest jedzenie. Propagowanie idei wyższości jedzenia domowego nad kupnym i zamawianym na mieście skutkowało wśród ogółu odchudzających się osób chęcią przygotowania zdrowych i smacznych posiłków do pracy w domowych warunkach własnej kuchni. I tu zaczynała się walka. Co zabrać ze sobą do pracy? Jakich dodatków użyć, by było smacznie oraz by węglowodanowe komponenty diety nie namiękły i nie przestały być apetyczne? Jak zapakować by jedzenie przetrwało drogę? Jak dowieźć ze sobą minimum trzy posiłki na miejsce? Samochodem nie jest trudno zabrać nawet największą ilość pożywienia, ale komunikacją miejską? Sama myśl wydaje się zniechęcająca…

Z pomocą przyszły prawa rynku. Potrzeba generuje popyt, a popyt – podaż. Dlatego już po chwili w sklepach zaczęły pojawiać się piękne, kolorowe i coraz bardziej funkcjonalne pojemniki śniadaniowe, a Internet eksplodował od pomysłów na przepyszne dania na wynos. Nie zmieniło to jednak faktu, że wciąż trzeba było wstać dużo wcześniej, by je przygotować, zapakować i dojechać z nimi na miejsce przeznaczenia. Właśnie te dylematy stały się główną podstawą do powstania cateringów dietetycznych.

O co w tym chodzi?

Przede wszystkim w diecie pudełkowej chodzi o to, by oszczędzić czas. To co dotąd musieliśmy zrobić sami o poranku lub wieczorem poprzedniego dnia, dzisiaj może przyjechać wprost pod nasze drzwi. Dieta cateringowa zakłada codzienne dostawy żywności w zakresie pięciu posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Rankiem przyjeżdża kurier i przekazuje nam jedzenie na cały dzień zapakowane w małe, zgrabne pudełka, które zmieszczą się bez problemu do przeciętnej wielkości torby. Wszystko zapakowane jest również estetycznie i racjonalnie w pudełka z przegrodami. Sosy i surówki pakowane są osobno.

Pudełka oprócz kompaktowych rozmiarów i funkcjonalnego układu mają także inne zalety. Zazwyczaj są one przystosowane do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, co sprawia, że każdego dnia możemy sobie pozwolić na ciepły posiłek. Co więcej opakowania trzymają świeżość dowożonych potraw przez cały dzień.

Oczywiście nie obywa się tu bez konsultacji z dietetykiem, który może przygotować nam indywidualny jadłospis i będzie nadzorował proces utraty wagi. Dietetyk może również zaproponować nam jeden z wypracowanych przez daną firmę wariantów diety. Do wyboru mamy różne opcje kaloryczne, wersję wegetariańską, bezglutenową lub opracowaną na podstawie innej istniejącej, popularnej diety. Pozwala to na dostosowanie diety do własnych upodobań, wytrzymałości na poziom deficytu kalorycznego i tempa, w jakim chcemy się odchudzić. A efekty zazwyczaj są spektakularne. Nawet do 8 kg w miesiącu. Czyż nie brzmi to wspaniale?

Dieta idealna, a jednak…

Zarówno idea diety, jej forma, jak i rezultaty u stosujących ją osób budzą zachwyt i zachęcają do skorzystania z bogatej oferty firm cateringowych. Jednak jak każda gotowa dieta niebędąca indywidualnym, zróżnicowanym sposobem odżywiania ma ona również wady. Pierwszą z nich jest fakt, że na dobrą sprawę nie zawsze wiemy, co jemy. Co prawda producenci dietetycznych cateringów chwalą się świeżością i jakością przygotowanych potraw, ale na pewno nie mogą równać się one wartościowemu domowemu posiłkowi, w którego powstawanie jesteśmy zaangażowani od początku, do końca. W rzeczywistości nie jesteśmy w stanie skontrolować, jakiej jakości olej lub mleko zostały użyte w przysłanym nam daniu, ani czy warzywa i jaja pochodziły z ekologicznych upraw.

Niewątpliwą przeszkodą w stosowaniu diety pudełkowej może być dla nas również jej cena. Koszt jednego dnia waha się tutaj między 30 a 50 złotymi, co nie jest kwotą wygórowaną, jednak zazwyczaj firmy oczekują zapłaty z góry nawet za kilka miesięcy, co w praktyce daje wynik ok. 1800-4700 złotych jednorazowej wpłaty. Zdecydowanie nie jest to mało!

Najmniejszym, ale jednak znaczącym kłopotem może być dla użytkujących tę metodę fakt, że jednak zakłada ona również bardzo sztywny system jedzenia, co praktycznie uniemożliwia wyjścia na miasto ze znajomymi i czynne uczestnictwo w rodzinnych spotkaniach.

Podsumowując, mamy nadzieję, że ten artykuł dał wyobrażenie na temat tego, czym właściwie jest dieta pudełkowa i czy warto się z nią bliżej zaznajomić. Na pewno jest to fantastyczny sposób na zrzucenie kilogramów dla osób, które żyją w biegu i cenią sobie wygodę, ale z drugiej strony nie zastąpi on domowego jedzenia i pewności, co do jakości produktów wrzucanych do garnka. Niech każdy we własnym zakresie rozważy plusy i minusy tej metody i podejmie najlepszą dla siebie decyzję!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz