Dieta rotacyjna – co to takiego?

Coraz więcej osób przykłada dużą wagę do wyglądu swojego ciała i w tym celu rozpoczyna proces odchudzania. Ważne jednak, aby był to proces przeprowadzony w sposób umiarkowany, zgodny z naszymi oczekiwaniami i potrzebami. Dlatego poszukując nowych rodzajów diet, warto zwrócić uwagę na dietę rotacyjną. Co to takiego? W największym skrócie można powiedzieć, że dieta polega na powtarzającym się, czyli cyklicznym sposobie żywienia. Co ważne, jest to rodzaj diety, który nie tylko pozwala na redukcję wagi, ale też pomaga zachować dobrą kondycję fizyczną i pozytywnie wpływa na zdrowie. Poznajmy ją bliżej.

Dieta rotacyjna – dobry sposób na utratę wagi

Jak już zostało nadmienione, dieta rotacyjna pozwala na pozbycie się w sposób zrównoważony nadmiernych kilogramów. Zalecana jest zarówno osobom trenującym siłowo, jak i tym, które nie wykorzystują aktywności fizycznej w celu zmniejszenia wagi. Stosowanie diety rotacyjnej polega na codziennej zmianie ilości spożywanych kalorii, a co za tym idzie, zmianie rodzajów spożywanych pokarmów. Dzięki zastosowaniu tej metody efekty odchudzania są większe, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych diet.

Dieta rozpoczyna się od redukcji spożywanych kalorii. Oczywiście zawartość kaloryczna spożywanych posiłków powinna być dostosowana do płci, wieku oraz prowadzonego trybu życia. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest ustalenie najniższego progu możliwych do spożycia kalorii w ciągu dnia w porozumieniu z dietetykiem. Stopniowo, w kolejnych dniach, ilość spożywanych kalorii powinna być sukcesywnie zwiększana. Taki sposób przyswajania kalorii pozwala na dość szybkie osiągnięcie upragnionych efektów.

Najlepsze rezultaty w zakresie redukcji masy ciała można uzyskać stosując dietę rotacyjną węglowodanową. Ten rodzaj diety polecany jest dla osób włączających do swojego trybu życia treningi fizyczne. Zasady diety pozwalają na ograniczenie spożycia węglowodanów, które są w dużej mierze przyczyną powstawania tzw. tłuszczu zapasowego. Należy jednak pamiętać, że spożywanie węglowodanów przynosi również sporo korzyści, choćby w postaci źródła energii czy też wspomagania pracy mięśni. Dlatego ich całkowite wyeliminowanie z diety jest sporym błędem. Zamiast tego można wprowadzić do swojego jadłospisu spożywanie pokarmów będących źródłem węglowodanów tylko w określone dni.

Dieta rotacyjna również dla alergików

Inną postacią diety rotacyjnej jest ta stosowana w przypadku wystąpienia alergii pokarmowej. Osoby borykające się z problemami alergicznymi, podczas stosowania tej diety powinny przygotowywać posiłki w cyklach kilkudniowych. W pierwszym cyklu można spożywać wszystkie rodzaje produktów, natomiast w kolejnym należy unikać produktów należących do tej samej grupy co alergen. Dieta rotacyjna jest również bardzo dobrym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie można jednoznacznie ustalić, jaki rodzaj produktu powoduje uczulenie.

Gdy po zastosowaniu rotacji źródło alergii zostanie zlokalizowane, należy je bezwzględnie usunąć z jadłospisu. Oczywiście ten rodzaj diety zalecany przy alergii musi zostać odpowiednio opracowany przez specjalistów. Dzięki jej stosowaniu w organizmie dochodzi do wyciszenia reakcji alergiczno – immunologicznej. Co ważne, jeśli dieta zostanie opracowana przez lekarzy, mogą oni ułożyć jadłospis w ten sposób, aby można było połączyć produkty należące do tej samej rodziny co produkt uczulający z innymi produktami. W ten sposób działanie drażniące nie będzie aż tak nasilone. Nie dotyczy to jednak silnych postaci alergii.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz