Dieta rozdzielna – zasady i efekty diety niełączenia doktora Haya

Przez jednych krytykowana, przez drugich uwielbiana za niesamowite efekty – dieta rozdzielna dr Haya opiera się na prostej zasadzie niełączenia białka i węglowodanów. Pomaga schudnąć i nie wprowadza praktycznie żadnych ograniczeń w ilości spożywanych pokarmów. Wypróbuj ją już dziś i ciesz się lepszym zdrowiem i utratą zbędnego tłuszczyku.

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale nie masz ochoty rezygnować z ulubionych potraw i ograniczać ilości spożywanego jedzenia? A może po prostu chcesz się zdrowo odżywiać? Wypróbuj dietę niełączenia – jedną z najstarszych znanych nam diet bazującą na bardzo prostych zasadach.

Historia diety dr Haya

Dieta niełączenia powstała na początku XX wieku – stworzył ją amerykański doktor William Howard Hay. Podczas wieloletniej praktyki lekarskiej zaobserwował on związek między zaburzeniami trawiennymi, chorobami serca i układu krążenia a sposobem odżywiania swoich pacjentów. Na podstawie własnych badań stworzył specjalny system, dzięki któremu osoby skarżące się na różne dolegliwości odzyskiwały zdrowie i traciły zbędne kilogramy. Dieta doktora Haya opiera się na prostej zasadzie niełączenia białek i węglowodanów w jednym posiłku. Ważne jest odpowiednie skomponowanie menu. Doktor Hay zaleca wykreślenie z jadłospisu jedynie kilku produktów.

Dieta rozdzielna – zasady

Według dr Haya produkty należy podzielić na trzy grupy: białkową, węglowodanową oraz neutralną. Komponując posiłek, np. obiad, nie możesz łączyć produktów z dwóch pierwszych grup. Jesz albo posiłek białkowy, albo węglowodanowy. Zarówno węglowodany, jak i białka możesz łączyć z produktami z grupy neutralnej. W grupie białkowej znajdują się m.in.: ryby i owoce morza, soja, niepasteryzowane mleko, mięso (nie surowe), jajka (nie gotowane i smażone). Do grupy węglowodanowej należą natomiast: makarony, kasze, ziemniaki, pieczywo, owoce czy rodzynki. W grupie neutralnej znalazły się: warzywa, grzyby, tłuszcze, śmietana, kefir, maślanka, kiełki, zioła czy czosnek. Istnieje też grupa produktów zakazanych, są to: słodycze, alkohol, mocna kawa i herbata, fast-foody, wędliny, czerwone mięso, białe pieczywo i słodkie napoje gazowane.

Dieta rozdzielna – korzyści

Jadłospis ułożony przez doktora Haya, odpowiednio stosowany, przyniesie naprawdę dużo korzyści. Osoby, które przeszły na dietę niełączenia, wśród jej zalet wymieniały m.in. oczyszczenie organizmu z toksyn, polepszenie pracy układu pokarmowego i układu krążenia, złagodzenie napięcia nerwowego, a także wsparcie w walce z chorobami nerek. Czy dieta niełączenia rzeczywiście odchudza? Bez wątpienia! Dzieje się tak dzięki przyspieszeniu przemiany materii. Niebanalne znaczenie ma także wykluczenie z diety wysokokalorycznych i niezdrowych produktów, które nie tylko nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych, ale wręcz negatywnie wpływają na jego funkcjonowanie.

Dieta rozłączna – wady

Jak każda dieta, ta stworzona przez doktora Haya ma też swoich przeciwników. Nie uznaje jej wielu dietetyków, ze względu na sprzeczność z powszechnie przyjętą Piramidą Zdrowego Żywienia i Normami Żywienia, które wskazują na możliwość łączenia białka i węglowodanów w jednym posiłku. Dieta niełączenia wymaga ciągłego analizowania bieżącego menu, co nie każdemu przypadnie do gustu. Poza tym zakazuje podjadania między posiłkami, co dla niektórych bywa barierą nie do przeskoczenia.

Twoje menu w diecie dr Haya

Dieta rozłączna pozwoli ci skomponować naprawdę urozmaicony jadłospis. Oto przykład: na śniadanie porcja białka, np. pyszna pasta rybna lub wytrawny twarożek. Na drugie śniadanie – pasta z kurczaka lub koktajl z ananasa i banana. Na obiad węglowodany, np. lekkie danie z kaszy gryczanej i sera feta, do tego gotowane brokuły lub marchewki. A na kolację – aromatyczny pieczony łosoś z miksem sałat lub dorsz. Tak pyszne menu trudno nazwać nudnym! Smakowicie, zdrowo i bez zbędnego tłuszczyku!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz