Dietetyczne desery na lato!

spec. Anna Głowacka (dyplomowany dietetyk):

Są takie dni, kiedy mamy po prostu ochotę na małe co nieco. Jakieś małe, niewinne, słodkie „coś”. Jak tu zrobić sobie małą przyjemność aby nie zakłócić zdrowego trybu życia? Szczególnie w letnich miesiącach, kiedy obowiązuje niepisana zasada bycia po prostu szczupłym i „apetycznym”? Z pomocą przychodzą nam owoce. Ale ile ton tych owoców możemy zjeść, zanim nasza przemożna ochota na to co słodkie nam przejdzie? A na czekoladę za ciepło, za duszno, za lepko…

Oto kilka przepisów, które zaspokoją Twoje pragnienie słodyczy.

Deser z malinami

Oczywiście oprócz malin, możemy tu użyć jakiegokolwiek owocu sezonowego. Równie dobrze jak malin, możemy sięgnąć po jagody, czereśnie, wiśnie, agrest, truskawki czy inny ulubiony owoc. Ja osobiście najbardziej uwielbiam ten deser z malinami, więc taki oto przepis Wam podam.

Składniki na dwie porcje (bo w towarzystwie zawsze milej):

  • 150 g malin
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżeczki miodu
  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego (ja polecam typu greckiego)

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć do czasu aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać
  2. łyżki miodu, całość wymieszać i podgrzewać na patelni jeszcze przez 3-4min. Po tym czasie, płatki ostrożnie wyłożyć na papier do pieczenia, aby ostygły i przybrały konsystencję twardej granoli.
  3. Maliny wrzucić do małego garnka, chwilę podgrzać i dodać pozostałe 2 łyżki miodu. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut.
  4.  Deser układać warstwowo: pokruszona granola, maliny i jogurt, w przezroczystych szklankach. Podawać jak najszybciej, gdyż deser najlepiej smakuje, kiedy maliny są jeszcze ciepłe.
    Zawartość kaloryczna na porcję: ok. 243kcal

Nawilżający koktajl antyoksydacyjny

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 1 surowy burak (ok. 100 g)
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka sproszkowanych owoców acai
  • garść liści świeżej melisy cytrynowej
  • 1 łyżka Queen Fit Good Morning Shake

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki miksujemy. Przekładamy do małych pucharków, gdyż powstały koktajl ma właściwie konsystencje musu. Całość możemy przybrać świeżymi jagodami, ponieważ te również posiadają znaczną ilość antyoksydantów co podbije działanie jak i prezentacje deseru.

Wartość kaloryczna koktajlu: ok. 190 kcal

Mus z malin i awokado z nasionami chia i młodym jęczmieniem

Składniki:

  • 14 łyżeczek nasion chia
  • 350 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • ½ dojrzałego awokado
  • garść malin
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu/stewii lub cukru trzcinowego

Do przybrania:

  • Kilka malin
  • Listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia przekładamy do miseczki i zalewamy sokiem jabłkowym. Dokładnie mieszamy, aż nasiona nasiąkną sokiem i powstanie coś w rodzaju puddingu. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową i pod przykryciem odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  2. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy miąższ. Tak uzyskany miąższ miksujemy razem z malinami, truskawkami i opcjonalną łyżeczką ksylitolu/stewii/cukru trzcinowego na gładki mus.
  3. Pudding z chia wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część mieszamy ze zmielonym młodym jęczmieniem. Tak powstałą mieszankę przekładamy do pucharka. Na część chia z jęczmieniem, układamy pozostałą część nasion, tworząc warstwy. Na wierzch przekładamy mus z awokado, malin i truskawek. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

Domowe lody bananowo-czereśniowe

Składniki:

Przybranie:

  • ¼ kubka wypestkowanych czereśni (lub więcej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do powstania gładkiej konsystencji lodów.
  2. Gotowe lody przełóż do pucharków i przybierz czereśniami. Dzięki dodaniu Queen Fit nasz deser będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy i będzie posiadał dodatkową zawartość białka tak potrzebnego osobom, a w szczególności kobietom dbającym o sylwetkę i uprawiającym sporty.

Ciasto jaglano-bananowe

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka roślinnego mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej 70% czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki produktu z serii Queen Fit

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i gotować w dwóch szklankach wody aż do całkowitego rozgotowania na kleik.
  2. Pod koniec gotowania dodać pokruszoną tabliczkę czekolady i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Kaszę zblendować z mlekiem roślinnym, bananem, cukrem, kakao, olejem kokosowym i 3 łyżkami produktu Queen Fit na gładką masę.
  3. Przelać do formy i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
    Po ostygnięciu włożyć do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane desery będą nie tylko smaczne ale i zdrowe dzięki dodatkowej porcji białka zawartego w produktach Queen Fit.
Dzięki nim zaspokoimy swoją przemożną chęć na małe co nieco, a nasza forma absolutnie na tym nie ucierpi.

Smacznego!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz