Duża ilość witaminy D powoduje kamicę nerkową?

Choć powszechnie przyjmuje się (i potwierdzają to badania naukowe), że witamina D ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, co jakiś czas pojawiają się głosy, które podważają tę tezę. Dlaczego? Przeciwnicy tejże witaminy twierdzą, że zbyt duże jej dawki w organizmie zwiększają ryzyko powstawania kamicy nerkowej.

Do powstania kamicy nerkowej przyczyniają się złogi w drogach moczowych lub nerkach, które tworzą się wskutek wytrącania się związków chemicznych, będących prawidłowymi lub patologicznymi składnikami obecnymi w moczu. Obecnie jest uznawana za dolegliwość, na którą cierpi około 2% populacji, zaś poziom szczytowy zapadalności na nią przypada między trzecią a piątą dekadą życia.

Pod lupę warto wziąć eksperyment, z którego wnioski opublikowano w American Journal of Public Heath. Wzięto w nim pod uwagę zależność między wysokim poziomem 25 – hydroksywitaminy D (przedział 20-100 ng/ml) a prawdopodobieństwem wystąpienia kamicy nerkowej. Przeprowadzono je na ponad 2000 uczestnikach, nie wykazało jednak korelacji.

W reprezentatywnej grupie ponad 2000 uczestników badania, kamicę nerkową stwierdzono jedynie u 13 osób. Amerykański epidemiolog – Frank C. Garland, który prowadzi badania naukowe dotyczące zależności między niedoborem witaminy D a czynnikami zwiększającymi ryzyko zmian nowotworowych jelita grubego i piersi ( doprowadziły go do wniosku, że jej niedobór może mieć na owe zmiany wpływ) podkreśla jednak, że poziom terapeutyczny 25(OH) D w osoczu wynosi 40-50 ng/ml i tę ilość należy utrzymywać. Co więcej zapewnia, że wyniki jego badań wykluczają związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy D a wyższym ryzykiem zachorowań na kamicę nerkową.

Badanie to udowadnia jednak, że ludzie w wieku zaawansowanym i z większym BMI muszą liczyć się z dużym ryzykiem zachorowania na kamicę nerkową.

Źródło:
Stacie Nguyen, Leo Baggerly, Christine French, Robert P. Heaney, Edward D. Gorham, Cedric F. Garland. 25-Hydroxyvitamin D in the Range of 20 to 100 ng/mL and Incidence of Kidney Stones. American Journal of Public Health, 2013

Tylko u nas!

Jeden komentarz “Zielona kawa – magiczny spalacz tkanki tłuszczowej?

Dodaj komentarz