Estragon – właściwości popularnej przyprawy

Estragon to aromatyczna przyprawa wykorzystywana do przygotowywania różnych potraw kuchni europejskiej, zwłaszcza francuskiej. Charakterystyczny, mocno dominujący smak sprawia, że estragon musi być dodawany do potraw z wielką ostrożnością. Umiejętnie zastosowany, wzbogaca smak między innymi dań mięsnych, ryb i owoców morza. Roślina ta, oprócz walorów smakowych, posiada także inne zalety, wpływające na zdrowie i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Właściwości lecznicze estragonu polegają głównie na usprawnianiu procesów trawiennych i poprawianiu apetytu. Sprawdźmy, co jeszcze warto wiedzieć o estragonie i do czego go używać?

Jak rośnie estragon?

Estragon jest cenionym ziołem wykorzystywanym w kuchni. Do przygotowywania potraw używa się najczęściej suszonego estragonu, a dokładniej liści rośliny. W naturalnym środowisku rośnie na terenach północnej Europy, niektórych obszarach Ameryki Północnej i Azji. Roślina osiąga wysokości około 150 cm. Liście osadzone są na sztywnej i wysokiej łodydze. Kwiaty estragonu zazwyczaj nie rozkwitają w pełni. Mogą być białe lub lekko żółte.

Ze względu na fakt, że jest rośliną prostą w uprawie, znany jest na całym świecie. Estragon w doniczce może hodować każdy na własnym parapecie i tym samym cieszyć się świeżą przyprawą przez cały rok. Wystarczy, że będziemy pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny. Jeżeli sadzimy go w ogrodzie, musimy wziąć pod uwagę, że zioło nie jest odporne na mróz, dlatego przed zimą należy je dobrze osłonić przed zimnem i wiatrem.

Właściwości estragonu

Choć najbardziej znane są kulinarne właściwości estragonu, roślina ta posiada także inne walory. Przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C i A, dzięki czemu jest doskonałym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność oraz chroni nasz wzrok i oczy. Poza tym, estragon działa moczopędnie, żółciopędnie, rozkurczowo i uspokajająco, posiada właściwości antyoksydacyjne, bakteriobójcze i dezynfekujące, usprawnia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, skurczom jelit i refluksowi żołądka, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Bywa także dodawany do maseczek i kosmetyków ujędrniających skórę. Przygotowywany z niego ocet estragonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Działa przeciwzapalnie, łagodzi choroby gardła i jamy ustnej, pomaga zwalczyć trądzik i grzybicę skóry, zmniejsza obrzęki stawów dotkniętych artretyzmem i reumatyzmem.

Do czego używać estragonu?

Estragon wchodzi w skład ziół prowansalskich i jest używany do przygotowywania wielu potraw. Świeże liście rośliny można dodawać do sałatek (na przykład greckiej, jarzynowej), sosów (francuski, tatarski, remoulade, bearnaise). Estragon występuje w przepisach na dania mięsne, zwłaszcza przyrządzanych z cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. Świetnie uzupełnia także smak smażonych ryb, skorupiaków i innych owoców morza oraz jajek i potraw przyrządzanych na ich bazie (omlety, jajka sadzone, gotowane, jajka w koszulkach, majonez ziołowy).

Estragon bardzo dobrze komponuje się również z warzywami: szparagami, kalafiorem, marchewką, burakami, cebulą, karczochem, groszkiem, pietruszką, brokułem, czosnkiem, szczypiorem. Dopełnia smak owoców cytrusowych (cytryna, pomarańcze), grzybów, jęczmienia i kaszy. Ciekawe połącznie smakowe tworzy z serami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Estragonu można używać do kiszenia kapusty i ogórków.

Wykorzystywany bywa również do wzmocnienia aromatu pieczonych na rożnie mięs – wystarczy wrzucić do ognia gałązkę świeżego estragonu, a aromatyczny dym przeniknie pieczeń, nadając jej ciekawego charakteru. Dodawany do zup (zwłaszcza do gulaszu i innych zup mięsnych) świetnie podkreśla ich smak. W przypadku przyprawiania estragonem gotujących się potraw, należy pamiętać, aby dodać go maksymalnie na 15 minut przed końcem gotowania, w przeciwnym bądź razie nabierze gorzkiego smaku i zagłuszy naturalny aromat potrawy.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz