Fruktoza – przyjaciel czy wróg organizmu?

Naukowcy z University of Colorado sprawdzili zależność między spożywaniem posiłków o znacznym wskaźniku zawartości fruktozy a otyłością i możliwościami przyswajania przez komórki i tkanki insuliny.

Ostatnimi czasy coraz większą wagę przywiązuje się do omawiania skutków dodawania do ogólnodostępnych produktów spożywczych w procesach technologicznych środków słodzących, takich jak syrop glukozowo – fruktozowy. Większość badań przeprowadzonych przez liczne ośrodki naukowe potwierdza, że podwyższone ryzyko występowania otyłości i insulinooporności może być związane z obecnością w organizmie i spożywanych posiłkach dużej ilości fruktozy.

Wyniki badań opublikowane w Nature Communications 10 września 2013 r. potwierdzają, że może istnieć zależność między dolegliwościami takimi jak stłuszczenie wątroby i insulinooporność a produkowaniem w wątrobie fruktozy, pochodzącej z innych źródeł węglowodanów.

Dwójka naukowców – Miguel Lanaspa i Takuji Ishimoto – dowiedli, że myszy, których organizmom dostarczana była glukoza, mogą przetwarzać ją w wątrobie na fruktozę. Z kolei intensywna podaż glukozy prowadziła u poddanych eksperymentowi osobników do rozwoju otyłości i powodowała insulinooporność. Udowodniono, że procesy te są ze sobą powiązane i u ich podstaw leży właśnie fruktoza.

Z kolei profesor Richard Johnson – kierownik oddziału chorób nerek i nadciśnienia tętniczego w School of Medicine – jest przekonany, że udało mu się odkryć przyczyny, przez które dostarczane organizmowi pożywienie, mające wysoki indeks glikemiczny, w znacznym stopniu zwiększa ryzyko powstawania i rozwoju otyłości i utrudnia produkcję oraz przyswajanie insuliny. Przyczyn takiego stanu rzeczy – według niego – jest kilka. Za znaczny przyrost masy ciała, stłuszczenia wątroby i insulinooporność może być odpowiedzialna zła dieta, niedobór wysiłku fizycznego, genetyka lub przyjmowanie leków (na przykład niektórych sterydów). Nie bez znaczenia dla stymulowania wydzielania insuliny jest również spożywanie żywności o wysokim wskaźniku IG. Badanie to, podobnie jak poprzednie, stara się także dowieść, że negatywny wpływ na organizm ludzki ma konwersja glukozy do fruktozy w wątrobie.

Źródło:
Miguel A. Lanaspa, Takuji Ishimoto, Nanxing Li, Christina Cicerchi, David J. Orlicky, Philip Ruzicky, Christopher Rivard, Shinichiro Inaba, Carlos A. Roncal-Jimenez, Elise S. Bales, Christine P. Diggle, Aruna Asipu, J. Mark Petrash, Tomoki Kosugi, Shoichi Maruyama, Laura G. Sanchez-Lozada, James L. McManaman, David T. Bonthron, Yuri Y. Sautin, Richard J. Johnson. Endogenous fructose production and metabolism in the liver contributes to the development of metabolic syndrome. Nature Communications, 2013

Tylko u nas!

Jeden komentarz “Dieta w anoreksji – powolny powrót do zdrowia

Dodaj komentarz