Granat – smak i witaminy

Granat to owoc wyjątkowy pod każdym względem. Wyróżnia się pysznym, unikalnym smakiem, oryginalnym wyglądem i ogromną zawartością witamin. Często bywa nazywany owocem życia. Jego walory znane i cenione były już od wieków – w starożytności owoc grantu symbolizował płodność i długowieczność, a jego kwiaty miłość. Ze względu na wartości odżywcze granatu i ich wpływ na nasze zdrowie, owoc wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Pora więc poznać właściwości granatu odrobinę bliżej i dowiedzieć się, jaką moc skrywa w sobie ten owoc.

Krótka historia granatu

Granat pochodzi z Mezopotamii i Persji i znany jest od tysięcy lat. Już starożytni docenili właściwości owocu granatu i to nie tylko smakowe – Kleopatra codziennie raczyła się owocem, który, jak uważała, doskonale dział na jej urodę. Do Europy dotarł poprzez Hiszpanię. Obecnie uprawiany jest między innymi w Afryce, Indiach i Kalifornii. Od lat uznawany był za symbol płodności, czego dowodem może być zachowana do dzisiaj grecka tradycja weselna, zgodnie z którą nowożeńcom rzuca się pod nogi owoc granatu, którego rozdeptanie ma im zapewnić szczęście małżeńskie.

Witaminowa bomba

Granat to owoc wybuchowy nie tylko z nazwy. To prawdziwa witaminowa bomba. Jest źródłem witamin C, A, B i E, kwasu foliowego, błonnika i białka. Zawiera także duże ilości polifenoli, czyli związków organicznych, które wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają występowaniu chorób serca oraz nowotworów, przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzheimera, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. W pestkach granatu kryją się również składniki mineralne, takie jak żelazo, jod, potas, krzem i wapń.
Zawarte w granacie witaminy i składniki odżywcze sprawiają, że jego spożywanie poprawia pracę serca, usprawnia funkcjonowanie układu krążeniowego, zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Dzięki zawartości fitoestrogenu granat łagodzi objawy menopauzy, redukuje zespół napięcia przedmiesiączkowego, zapobiega impotencji, wspomaga proces leczenia nowotworów różnego pochodzenia.

Sok z granatu doskonale gasi pragnienie, a przy tym redukuje ilość wchłanianych do organizmu tłuszczy, wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy. Granat działa nawilżająco na skórę, zwiększa jej elastyczność, opóźnia procesy starzenia, wyrównuje koloryt cery, wygładza zmarszczki i redukuje zmiany trądzikowe. Jego spożywanie zalecane jest osobom zestresowanym, ponieważ doskonale poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych.

Jak jeść granat?

Orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak ukryty jest w pestkach granatu, których jeden owoc może zawierać aż 800. Smak soku z granatu może różnić się w zależności od stopnia dojrzałości samego owocu, a także jego odmiany – może być mocno kwaskowaty lub słodki. Doskonale komponuje się z deserami i sałatkami. Wykorzystywany jest także do produkcji napojów, nalewek, galaretek i sosów. Granat można także znaleźć w przepisach na dania mięsne. Świetnie podkreśla smak wieprzowiny i bardzo dobrze łączy się z kaszami podawany, jako dodatek do mięs.

Dojrzały granat powinien mieć cienką, gładką i błyszczącą skórkę o jednolitej barwie. Ważna jest również waga owocu – jeśli jest zbyt lekki w stosunku do swojej wielkości, zazwyczaj jest jeszcze niedojrzały. Cały smak znajduje się w pestkach i tylko one nadają się do jedzenia. Miąższ, który je otacza jest bardzo gorzki, dlatego ważne jest dokładne oddzielenie od niego pestek. W tym celu odcinamy górną część granatu, dzielimy go na części i namaczamy w wodzie około 10 minut. Po tym czasie próbujemy oddzielać pestki, tak, aby opadły na dno miski, a miąższ unosił się na powierzchni wody. Następnie miąższ usuwamy, a nasiona odcedzamy. W ten prosty sposób uzyskujemy pestki grantu gotowe do spożycia.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz