Instrukcja gotowania na parze

Gotowanie na parze zaczynamy od wlania do garnka 3 cm wody. Wrzucamy do tego suszone lub świeże zioła, które wzbogacą smak potrawy. Na sitku umieszczamy wybrane produkty – warzywa, mięso, rybę itd. Nie układamy ich bardzo blisko siebie, żeby miały szanse ugotować się równo i pod żadnym pozorem nie kładziemy jednego na drugim. Całość przykrywamy, a jeśli nie mamy pod ręką pokrywki, musimy pamiętać o uzupełnianiu wody, która wyparuje.

Oto garść cennych wskazówek:

  1. Jeśli gotujemy na parze rybę, warto uprzednio polać ją sokiem z cytryny, ewentualnie dodać do wody, nad którą będziemy gotować, nieco wytrawnego wina. Ryba będzie bardziej smakowita i soczysta.
  2. Wszystkie składniki dobrze wcześniej zamarynować, np. w marynacie z soku z cytryny, oliwy z oliwek i ziół.
  3. Jeśli na parze szykujemy ziemniaki, możemy je zostawić w mundurkach
  4. Gotując kilka składników na raz, na sam dół paro waru kładziemy mięsa i ryby, resztę wyżej.
  5. Sitko, na którym układamy jedzenie, możemy wcześniej pokryć liśćmi kapusty , co sprawi, że składniki nie będą się przyklejały.
  6. Każdy produkt należy dokładnie umyć przed gotowaniem.
  7. Jeśli korzystamy z pokrywki, należy sprawdzić, czy ma ona dobry rozmiar, aby woda nie wyparowała podczas gotowania.
  8. Składniki powinni być świeże.
  9. Mięso należy pociąć na kawałki, ale ważne, by kroić je w poprzek włókien, dzięki czemu pozostanie delikatne.
216

Tylko u nas!

Jeden komentarz “Odchudzanie po 40. – myślisz, że jest niemożliwe? Daj sobie szansę!

  1. Rag Nar

    U mnie działają soki świeżo wyciskane z warzyw z dodatkiem jednego, dwóch owoców – piję je na śniadanie i ok.17-18 , obiad jem normalnie, w międzyczasie podjadam wafle ryżowe, orzechy. Korzystam z blendera, bo jest szybki, ale w sumie to cześciej z wyciskarki- soki z niej sa dużo zdrowsze. Kilka miesięcy temu, dzięki prezentowi jestem użytkownikiem Huroma Aplha 🙂

Dodaj komentarz