Jedz duże śniadanie i chudnij!

Dietetycy biją na alarm: w procesie redukcji tkanki tłuszczowej nie wolno rezygnować ze śniadań! Dlaczego?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Tel Aviv University dobitnie pokazują, że korzystanie z diety nie ogranicza się jedynie do liczby posiłków, lecz także do czasu, w jakim je spożywamy.

Ich opinię potwierdza profesor Daniela Jakubowicz, na co dzień pomagająca pacjentom z cukrzycą. Podkreśla ona, że godziny, w których spożywamy posiłki, mają ogromne znaczenie w wykorzystywaniu dostarczonego organizmowi pokarmu. Przeprowadzone przez nią badanie pokazało, że kobiety spożywające najbardziej obfity posiłek w ramach śniadania, ze znacznie większym prawdopodobieństwem mogły liczyć na spadek wagi i zmniejszenie obwodu talii niż kobiety spożywające obfite kolacje.

Co więcej, uczestniczki badania z pierwszej grupy, włączające do jadłospisu śniadań słodycze, m.in. kawałki czekolady i ciastka, mogły pochwalić się mniejszym stężeniem glukozy i trójglicerydów we krwi. Co to oznacza? Mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z układem krążenia, takich jak choroby serca, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu czy cukrzyca typu II.

Badanie profesor Jakubowicz przeprowadzono na grupie 93 otyłych kobiet, które zostały zakwalifikowane do dwóch izokalorycznych grup. W ciągu 12 tygodni kobiety musiały stosować dietę 1400 kcal o średniej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Pierwsza grupa pacjentek nie mogła przekroczyć progu 700 kcal w ramach śniadania, 500 kcal w ramach lunchu i 200 kcal w ramach kolacji. Z kolegi druga grupa spożywać miała odwrotne proporcje kalorii, tj. 200 kcal w ramach śniadania, 500 kcal w ramach lunchu i 700 kcal w ramach kolacji. Jednak zarówno w pierwszej, jak i drugiej grupie odpowiednio kolacja oraz śniadanie miały identyczny skład.

Wyniki okazały się co najmniej zaskakujące: u kobiet, które spożywały obfite śniadania, redukcja wagi wynosiła średnio 3,63 kg i 7,62 cm w talii, zaś u kobiet spożywających obfitą kolację redukcja wagi wynosiła średnio 1,36 kg i 3,5 cm w talii. Co więcej, profesor Jakubowicz podkreśliła, że w grupie badanych kobiet, które spożywały obfite śniadanie, w znacznym stopniu obniżył się poziom greliny, potocznie określanej mianem hormonu głodu. U kobiety z pierwszej grupy zaobserwowano również mniejsze chęci do spożywania tzw. wysokoenergetycznych przekąsek, czyli podjadania.

Eksperyment profesor Jakubowicz, jak również badania naukowców z Tel Aviv University dobitnie pokazują, że w przypadku właściwego odżywiania oraz stosowania różnorakich diet kluczowa jest nie tylko wartość kaloryczna posiłków, lecz także godziny ich spożywania. Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej poprzez dietę może być efektywna jedynie wtedy, gdy w znacznym stopniu zostanie ograniczone spożywanie posiłków w godzinach wieczornych i nocnych, na korzyść obfitych śniadań. Dostarczanie organizmowi dużej ilości jedzenia na noc znacząco zwiększa bowiem ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca oraz problemy z układem krążenia.

Źródło:
Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity, 2013; DOI: 10.1002/oby.20460

Tylko u nas!

Dodaj komentarz