Jajka – jedz na zdrowie!

Niegdyś ostrzegano nas przed spożywaniem jajek. Dziś wiemy, że zawarte w nich witaminy i tłuszcze są dla nas bezcenne. Dowiedz się więcej o cennym działaniu jajek na Twój organizm.

Swego czasu uznawano, że spożywanie jajek jest jedną z głównych przyczyn miażdżycy. Jajka były uznawane za bombę cholesterolową i tłuszczową. Tymczasem sporej wielkości jajko ma średnio około 237 mg cholesterolu i 5,6 g tłuszczu, z czego aż 2,1 g to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a około 1 g to wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-6 i omega-3. Są to tłuszcze, owszem, ale jak najbardziej zdrowe. Co istotne, wartość tłuszczów w jajku jest niezależna od rodzaju karmy, którą spożywają kury. Warto wiedzieć, że najpopularniejsze jajka kurze nie są bardzo kaloryczne – sporej wielkości jajko ma mniej więcej 80 kalorii.

Jajka zawierają ogrom cennych składników. Jedno duże jajko zawiera też 141 mg choliny, wchodzącej w skład lecytyny (składnik błon komórkowych) i sfingomieliny, czyli fosfolipidów, które są niezwykle istotne dla zdrowia człowieka. Lecytyna znajduje się we wszystkich komórkach ciała, biorąc udział w różnych procesach przemiany materii, znajduje się również w mózgu i tkance nerwowej. Odpowiada za normalizację stężenia cholesterolu i trój glicerydów we krwi.

Jaka są bardzo ważnym źródłem białka. Znajdziemy w nich wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc te, których ludzki organizm nie syntetyzuje samodzielnie. W jajkach jest również dużo witamin A, D, E, K oraz z grupy B. Tuż pod skorupką gromadzi się ponadto witamina C. Mówi się, że żółtka są niezdrowe, bo zawierają dużo cholesterolu i tłuszczu. Ale w żółtku znajdziemy przede wszystkim beta karoten i luteinę, często stosowaną w suplementach diety kierowanych do osób chcących dbać o zdrowie swoich oczu. Wcale nie tak dużo w nich natomiast tłuszczu. Jaka są też bogate w żelazo, magnez, sód, potas, miedź, cynk, selen i wapń.

Gotowanie

Najwięcej wartości będą miały jajka poddane obróbce cieplnej w krótkim czasie. Gotowane więcej niż 10 minut będą o wiele uboższe w wartości odżywcze i bardziej ciężkostrawne.

Nie tylko od kury

  • Strusie – mają mniej cholesterolu i więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż jajka kurze. Aby zjeść je na twardo, trzeba gotować je ok. 2,5 godz. Do rozbicia skorupki przyda się wiertarka.
  • Gęsie i kacze – to jajka bardziej ciężkostrawne niż kurze. Ich żółtka są bowiem o wiele większe, więc mają więcej cholesterolu i tłuszczu. Najlepiej używać ich do wypieków.
  • Przepiórcze – górują nad jajkami kurzymi, jeśli chodzi o zawartość żelaza, miedzi, beta karotenu oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, za to mają mniej cholesterolu. Natomiast warto pamiętać, że szybko się przypalają np. podczas smażenia.

Jaja tabela

Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą jajka, które podaruje Ci rodzina czy przyjaciele, mieszkający na wsi i posiadający własną hodowlę. Jajka kupowane w sklepie można podzielić na 4 rodzaje, wszystko zależy od sposobu hodowli kur. Każdemu rodzajowi przypisany jest numer, który można sprawdzić na stemplach (pierwsza cyfra informuje o chowie). Jakie należy kupować? Oceń sam.

0 – produkcja ekologiczna
1 – z chowu na wolnym wybiegu
2 – z chowu ściółkowego
3 – z chowu klatkowego

Wybierz swój ulubiony rodzaj i jedz jajka na zdrowie!

Tylko u nas!

  • Styl życia

    Bezsenność – epidemia naszych czasów

    Bezsenność - czy Ciebie też dotyczy?

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Najczęstsze przyczyny słabych, zniszczonych włosów – jak im zaradzić?

    Poznaj sposoby na zdrowe i piękne włosy!

    czytaj więcej
  • Fitness

    Bądź duży! 5 sposobów na naturalny przyrost masy mięśniowej

    Zobacz, jak skutecznie wypracować umięśnioną sylwetkę.

    czytaj więcej

2 komentarzy na “Bądź duży! 5 sposobów na naturalny przyrost masy mięśniowej

    • melkabelka

      Zgadza się , dobrze myślisz. Mięśnie odpoczywają wtedy rosną. Dlatego przerwa między treningami jest taka ważna. Do tego nie można za bardzo się forsować na siłowni czy innych treningach by nie nabawić się kontuzji. Pamiętajmy o rozgrzewce przed i rozciąganiu po siłowni.

Dodaj komentarz