Jajka – jedz na zdrowie!

Niegdyś ostrzegano nas przed spożywaniem jajek. Dziś wiemy, że zawarte w nich witaminy i tłuszcze są dla nas bezcenne. Dowiedz się więcej o cennym działaniu jajek na Twój organizm.

Swego czasu uznawano, że spożywanie jajek jest jedną z głównych przyczyn miażdżycy. Jajka były uznawane za bombę cholesterolową i tłuszczową. Tymczasem sporej wielkości jajko ma średnio około 237 mg cholesterolu i 5,6 g tłuszczu, z czego aż 2,1 g to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a około 1 g to wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-6 i omega-3. Są to tłuszcze, owszem, ale jak najbardziej zdrowe. Co istotne, wartość tłuszczów w jajku jest niezależna od rodzaju karmy, którą spożywają kury. Warto wiedzieć, że najpopularniejsze jajka kurze nie są bardzo kaloryczne – sporej wielkości jajko ma mniej więcej 80 kalorii.

Jajka zawierają ogrom cennych składników. Jedno duże jajko zawiera też 141 mg choliny, wchodzącej w skład lecytyny (składnik błon komórkowych) i sfingomieliny, czyli fosfolipidów, które są niezwykle istotne dla zdrowia człowieka. Lecytyna znajduje się we wszystkich komórkach ciała, biorąc udział w różnych procesach przemiany materii, znajduje się również w mózgu i tkance nerwowej. Odpowiada za normalizację stężenia cholesterolu i trój glicerydów we krwi.

Jaka są bardzo ważnym źródłem białka. Znajdziemy w nich wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc te, których ludzki organizm nie syntetyzuje samodzielnie. W jajkach jest również dużo witamin A, D, E, K oraz z grupy B. Tuż pod skorupką gromadzi się ponadto witamina C. Mówi się, że żółtka są niezdrowe, bo zawierają dużo cholesterolu i tłuszczu. Ale w żółtku znajdziemy przede wszystkim beta karoten i luteinę, często stosowaną w suplementach diety kierowanych do osób chcących dbać o zdrowie swoich oczu. Wcale nie tak dużo w nich natomiast tłuszczu. Jaka są też bogate w żelazo, magnez, sód, potas, miedź, cynk, selen i wapń.

Gotowanie

Najwięcej wartości będą miały jajka poddane obróbce cieplnej w krótkim czasie. Gotowane więcej niż 10 minut będą o wiele uboższe w wartości odżywcze i bardziej ciężkostrawne.

Nie tylko od kury

  • Strusie – mają mniej cholesterolu i więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż jajka kurze. Aby zjeść je na twardo, trzeba gotować je ok. 2,5 godz. Do rozbicia skorupki przyda się wiertarka.
  • Gęsie i kacze – to jajka bardziej ciężkostrawne niż kurze. Ich żółtka są bowiem o wiele większe, więc mają więcej cholesterolu i tłuszczu. Najlepiej używać ich do wypieków.
  • Przepiórcze – górują nad jajkami kurzymi, jeśli chodzi o zawartość żelaza, miedzi, beta karotenu oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, za to mają mniej cholesterolu. Natomiast warto pamiętać, że szybko się przypalają np. podczas smażenia.

Jaja tabela

Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą jajka, które podaruje Ci rodzina czy przyjaciele, mieszkający na wsi i posiadający własną hodowlę. Jajka kupowane w sklepie można podzielić na 4 rodzaje, wszystko zależy od sposobu hodowli kur. Każdemu rodzajowi przypisany jest numer, który można sprawdzić na stemplach (pierwsza cyfra informuje o chowie). Jakie należy kupować? Oceń sam.

0 – produkcja ekologiczna
1 – z chowu na wolnym wybiegu
2 – z chowu ściółkowego
3 – z chowu klatkowego

Wybierz swój ulubiony rodzaj i jedz jajka na zdrowie!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz