Kakao przedłuża życie

Indianie z plemienia Kuna piją 40 porcji kakao w tygodniu. Naukowcy odkryli, że dzięki temu żyją dłużej i nie zapadają na demencję starczą.

Przedstawiciele Harvard Medical School obserwowali nawyki żywieniowe Indian z plemienia Kuna i zauważyli, że wysokie spożycie kakao ma na ich życie zbawienny wpływ. Nie tylko je wydłuża w porównaniu do długości życia mieszkańców Panamy, lecz także sprawia, że ich umysły pracują sprawnie do samej śmierci. Naukowcy podejrzewają, że to zasługa flawonoidu – epikatechiny, który możemy znaleźć nie tylko w kakao, lecz także w winie i w herbacie. Za tą tezą przemawia wniosek, który wysnuto po eksperymencie z udziałem osób z niewydolnością serca i cukrzycą drugiego stopnia, które mają uszkodzone mitochondria i występuje u nich znacznie mniej grzebieni, odpowiedzialnych za powstawanie ATP. Przez 3 miesiące podawano im regularnie kakao ze zwiększonym udziałem epikatechiny i okazało się, że poprawiła się u nich struktura mitochondriów.

Tylko u nas!

  • Diety

    Dieta Konrada Gacy – na czym polega system odchudzania Gacy?

    Zapoznaj się z magicznym programem odchudzania Konrada Gacy.

    czytaj więcej
  • dieta owsiana
    Diety

    Dieta owsiankowa – jak działa?

    Owsianka słynie z wysokiego poziomu wartości odżywczych, stanowi bowiem bogactwo aminokwasów i białka, a także witamin. Warto zatem wdrożyć płatki owsiane do swojej diety

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Papryka – wartości odżywcze i zdrowotne oraz zastosowanie papryki ostrej i papryki słodkiej w dietach odchudzających

    Poznaj zalety papryki!

    czytaj więcej

Dodaj komentarz