Kwasy tłuszczowe omega-3 i rak prostaty – obalamy mity

Internet jest powszechnie nazywany oknem na świat – przejął i rozwinął bowiem funkcje, które do tej pory pełniła w głównej mierze telewizja. Dzięki temu medium użytkownicy mają dostęp do nieograniczonej ilości informacji z różnych dziedzin, w tym medycyny. Niestety, za ilością częstokroć nie podąża jakość, dlatego mitów dotyczących ludzkiego zdrowia nie brakuje.

Media są obecnie żądne uwagi: stąd wyszukiwanie materiałów i informacji, które nie muszą mieć zbyt wiele wspólnego z prawdą. Ich zadaniem przy publikacji jest wywołanie sensacji, tzw. „kliknięć”, aby odpowiednie portale mogły uzyskać założone korzyści. Niedawno światło dzienne ujrzała informacja, że stosowanie suplementów dietykwasów tłuszczowych omega-3 – zwiększa ryzyko występowania raka prostaty. Stanowczo przeczą temu przeprowadzone w ciągu kilku ostatnich lat badania, które udowodniły korzyści płynące z przyjmowania owych kwasów, także w przypadku wspomagania działania i ochrony prostaty. W mediach jednak echem odbiły się inne sensacyjne badania. Wnioski z nich płynące w szybkim tempie podbiły Internet.

Krótkie przypomnienie

Nienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) z grup omega-6 i omega-3 to dla jednostki ludzkiej niezbędny spośród nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) materiał do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak nie jesteśmy w stanie ich samodzielnie syntetyzować, stąd lekarze zalecają odpowiednią suplementację, gdyż brak owych kwasów jest przyczyną objawów chorobowych.

Organizmowi dostarczyć można kwasów omega- 3 za sprawą codziennych posiłków, bogate w tłuste ryby, np.: łososia, makrelę, śledzia oraz suplementy diety.

GoldOmega3 kapsułki

Czy istnieją badania, które potwierdzają tezę o pozytywnym działaniu na organizm ludzki kwasów tłuszczowych omega-3? Odpowiedź na to pytanie jest tyleż prosta, co oczywista: tak, istnieją takie badania. Jakie?

Uniwersytet Kalifornijski – San Francisco

Naukowcy z tego ośrodka naukowego w 2009 r. opublikowali wyniki badań, które świadczą o korzystnym wpływie spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 na funkcjonowanie prostaty, niwelując zachorowania na raka. W badaniach uwzględniono diety 466 przedstawicieli płci męskiej z zaawansowanym rakiem prostaty oraz dietę 478 zdrowych mężczyzn. Wyniki jednoznacznie pokazują, że ci spośród badanych, którzy spożywali tłuste ryby co najmniej raz do trzech razy w ciągu tygodnia, zredukowali ryzyko wystąpienia raka o 36% w porównaniu z badanymi, którzy nie wprowadzili do swojej diety tłustych ryb.

Badania przeprowadzone w Szwecji w 2007 r. ujawniły z kolei, że spożywanie tłustych ryb, a tym samym kwasów tłuszczowych omega-3 redukuje ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn aż o 43%. Warunkiem jest spożywanie ich przynajmniej raz w tygodniu.

Harvard – Boston

Inne badanie przeprowadzono w USA na próbie 20167 mężczyzn. U pacjentów, u których stwierdzono raka prostaty (2161) i którzy swoją dietę wzbogacili o tłuste ryby przynajmniej 5 razy na tydzień, ryzyko śmierci z powodu jednostki chorobowej zostało zredukowane aż o 48% w porównaniu z pacjentami, , którzy jedli tłuste ryby mniej niż raz w tygodniu.

Wykres_prostata

Ostatnie badanie jest inne

Wyniki ostatnich badań, przeprowadzonych przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center odbiegają nieco od tych przytoczonych powyżej. Dowodzą one bowiem, że wysoka koncentracja kwasów EPA, DPA i DHA (mających według innych badań działanie przeciwzapalne) o 71% zwiększa ryzyko występowania złośliwych postaci raka prostaty, wraz z przerzutami. Co więcej wyniki pokazały także, że wysoka koncentracja tych kwasów aż o 44% zwiększa ryzyko występowania raka prostaty, jednak z niskim ryzykiem przerzutów, natomiast o 43% zwiększa możliwość wystąpienia wszystkich postaci tego nowotworu. Ta informacja w szybkim tempie została podchwycona przez media, jednak z przeprowadzonego badania płyną również inne, równie „ważne” wnioski.

Inne, mniej chwytliwe dla mediów wnioski

  • Narażenie na raka prostaty ma również związek z obecnością w organizmie – powszechnie uznawanych za szkodliwe – kwasów tłuszczowych trans (obecnych m.in. w margarynie). Wyniki pokazują, że mężczyźni z większym ich stężeniem w organizmie, byli w mniejszym stopniu narażeni na ryzyko zachorowania na raka prostaty. Z całą pewnością można zatem wysnuć wniosek, że im więcej spożywamy kwasów tłuszczowych trans i mniej kwasów tłuszczowych omega–3, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty.
  • Poddani badaniu mężczyźni, którzy palili więcej niż 25 papierosów dziennie i pili 2 lub więcej drinków również byli w mniejszym stopniu narażeni na zachorowanie na raka prostaty!
  • Za podważeniem wiarygodności owych badań przemawia również fakt, że według jego wyników stężenie fosfolipidów w osoczu krwi u poddanych badaniu bez raka prostaty wynosiło 4,48%, zaś wśród pacjentów „nowotworowych” 4,66%, co daje różnicę jedynie 0,18%, ze względu na poziom omega-3 w osoczu. Tak mała różnica mogła mieć z powodzeniem związek ze spożyciem tuż przed badaniem krwi posiłku zawierającego kwasy tłuszczowe omega-3 tuż. W wątpliwość należy zatem poddać dane, że w takich przypadkach aż o 71% zwiększyła się możliwość wystąpienia złośliwej postaci raka prostaty.
  • Co więcej, autorzy badania w 2011 r., podczas innego projektu, wysnuli wniosek, że powszechnie uznawane za szkodliwe kwasy trans zwiększają możliwość wystąpienia chorób serca.

I co teraz?

Wiarygodność owego badanie podważa również fakt, że zostało ono sklasyfikowane jako badanie korelacyjne. Co to oznacza? Że badacze nie wpływają w żadnym stopniu na jakąkolwiek zmienną, a jedynie rejestrują w trakcie obserwacji zależności (korelacje) między zmiennymi podzbiorami, takimi jak ciśnieniem krwi i poziom cholesterolu. Dane w ten sposób uzyskane mogą być jedynie interpretowane w sposób przyczynowy w świetle pewnych teorii, jednak nigdy nie można ostatecznie udowodnić istnienia związku przyczynowego bezpośrednio. W przypadku zastosowania metody korelacyjnej wnioskowanie przyczynowo-skutkowe jest znacznie utrudnione, ponieważ badacz może jedynie stwierdzić powiązanie pomiędzy pewnymi czynnikami, nie może zaś wyraźnie określić, co jest przyczyną, a co skutkiem pewnych reakcji zachodzących w organizmie. Stąd wniosek, że omega-3 powoduje raka prostaty jest nieuprawniony, podobnie jak założenie, że rak prostaty powoduje podniesienie stężenia omega-3 w osoczu krwi!

Korelacja pomiędzy spożywaniem kwasów omega-3, a ich ilością w osoczu jest słaba. Wpływ na przyswajanie kwasów omega-3 ma również wiek pacjenta: starzenie się może powodować m.in. rozregulowanie ich stężenia w osoczu krwi. Ponadto w przeprowadzonym badaniu brakuje danych dotyczących tego, jaką liczbę ryb oraz kapsułek omega-3 spożywali mężczyźni poddani badaniu. Nieuprawnione jest zatem pisanie, że udział kwasów omega-3, szczególnie pochodzących z suplementacji, powinien być rozważony.

Najważniejsze udokumentowane czynniki ryzyka raka prostaty

  • wiek
  • genetyka
  • rasa
  • inne nowotwory występujące w rodzinie
  • siedzący tryb życia
  • niezdrowa dieta
  • otyłość
  • zaburzenia hormonalne

Po przeczytaniu tego artykułu nie powinieneś mieć żadnych wątpliwości, że korzyści płynące ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 są nadal niepodważalne!

Źródło:
1. Fradet V, Cheng I, Casey G, Witte JS., Dietary omega-3 fatty acids, cyclooxygenase-2 genetic variation, and aggressive prostate cancer risk., Clin Cancer Res. 2009 Apr 1;15(7):2559-66. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-08-2503. Epub 2009 Mar 24.
2. Hedelin M, Chang ET, Wiklund F, Bellocco R, Klint A, Adolfsson J, Shahedi K, Xu J, Adami HO, Grönberg H, Bälter KA., Association of frequent consumption of fatty fish with prostate cancer risk is modified by COX-2 polymorphism., Int J Cancer. 2007 Jan 15;120(2):398-405.
3. Chavarro J. E. et al. A 22-y prospective study of fish intake in relation to prostate cancer incidence and mortality. Am J Clin Nutr 2008 Nov; 88(5): 1297-303.
4. Brasky TM, Darke AK, Song X, Tangen CM, Goodman PJ, Thompson IM, Meyskens FL Jr, Goodman GE, Minasian LM, Parnes HL, Klein EA, Kristal AR., Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial., J Natl Cancer Inst. 2013 Jul 10. [Epub ahead of print]
5. Brasky TM, Till C, White E, Neuhouser ML, Song X, Goodman P, Thompson IM, King IB, Albanes D, Kristal AR., Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial., Am J Epidemiol. 2011 Jun 15;173(12):1429-39. doi: 10.1093/aje/kwr027. Epub 2011 Apr 24.

Tylko u nas!

  • Ciekawostki

    Witamina D3 – właściwości i objawy niedoboru

    Przeczytaj, co się dzieje, gdy w Twoim organizmie brakuje witaminy D

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Ziemniaki – wartości odżywcze i zdrowotne oraz zastosowanie ziemniaków w dietach odchudzających

    Ziemniak - poznaj jego zalety!

    czytaj więcej
  • Fitness

    Fitness na świeżym powietrzu – jak ćwiczyć w zaciszu własnego ogrodu?

    Fitness w plenerze - poznaj jego zalety!

    czytaj więcej

Dodaj komentarz