Mięso z indyka – pierś z indyka jako element diety odchudzającej

Które mięso jest najzdrowsze i najodpowiedniejsze w jadłospisie osób dbających o sylwetkę? Na takie pytanie wielu dietetyków i miłośników zdrowego odżywiania bez zastanowienia odpowie: mięso z indyka. Jest ono nie tylko lekkostrawne i mało kaloryczne, ale także dostarcza do organizmu cennych składników, które poprawiają jego funkcjonowanie. Do tego mięso indycze jest niezwykle smaczne i można przygotowywać je na wiele sposobów.

Jak indyk trafił na polskie stoły?

Indyk przywędrował do Europy wraz z pierwszymi żeglarzami powracającymi z Ameryki Północnej. To właśnie tam zostały udomowione przez Azteków, którzy jako pierwsi doceniali właściwości tego mięsa. Do Polski trafiły prawdopodobnie w XVI wieku, początkowo stanowiąc jedynie ozdobę magnackich ogrodów. Szybko jednak przekonano się o ich walorach smakowych i dzisiaj mięso z indyka jest jednym z trzech najchętniej spożywanych w Polsce.

Którą część indyka wybrać?

Najchętniej wybieraną częścią jest pierś z indyka. Jest ona najłatwiejsza w przygotowaniu, a dzięki subtelnemu smakowi można doprawić ją według własnego gustu. Do tego pierś zawiera najmniej tłuszczu i dużo łatwo przyswajalnego białka. To sprawia, że idealnie nadaje się dla osób odbywających dietę odchudzającą. Rzadziej sięgamy po udziec z indyka, którego mięso jest ciemniejsze i posiada bardziej wyrazisty smak. Warto zwrócić na nie uwagę, gdyż według kucharzy, odpowiednio przygotowane przypomina nieco w smaku delikatną cielęcinę. Doskonałą niskokaloryczną bazą do wszelkich zup będą indycze skrzydełka.

Mięso z indyka idealne w dietach odchudzających

Dzięki niskiej zawartości kalorii oraz lekkostrawności mięso indycze polecane jest osobom na dietach redukcyjnych. Jeżeli chcesz, aby twój posiłek był lekkostrawny pamiętaj o pozbyciu się skóry, pod którą kryje się najwięcej kalorii. Pierś z indyka to kalorie nie przekraczające wartości 100 na 100 g produktu. Dla porównania pierś z kurczaka smażona ma 240 kalorii w 100 g, a pierś z kurczaka gotowana to 130 kalorii na 100 g.

Indyk na zdrowie!

Oprócz swoich walorów dietetycznych mięso z indyka jest także zdrowe. Zawiera sporo mikroelementów świetnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Znajdziesz w nim magnez, który korzystnie wpływa na układ mięśniowy, fosfor regulujący gospodarkę wodną, a także potas. W udźcu indyka znajduje się natomiast najwięcej żelaza oraz cynku. Cynk doskonale wpływa na stan naszej skóry, a jedzenie mięsa z indyka polecane jest osobom walczącym z trądzikiem. Indyk to także bogactwo witamin z grupy B.

Indyk – ważny składnik diet odchudzających

Mięso z indyka dzięki małej zawartości kalorii i tłuszczów oraz lekkostrawności jest nieodłącznym elementem wielu diet odchudzających. Jego spożywanie polecane jest m.in. podczas słynnej diety DASH, gdzie występuje jako podstawowy składnik tzw. V grupy. Jako chude mięso jest polecany także w diecie 5 czynników Harleya, czy diecie pięciu przemian.

Jak przyrządzić indyka?

Smaczne dania z różnych części indyka można przygotowywać na mnóstwo sposobów, warto więc eksperymentować. Wspaniale nadaje się do przygotowania posiłku z parowaru lub lekkostrawnego dania z grilla. Indyk świetnie sprawdzi się także jako składnik lekkich sałatek. Na obiad możesz przygotować roladę z piersi ze szpinakiem lub klopsiki. Dobrym pomysłem jest nadawanie wyrazistego smaku dzięki marynacie, np. limonowej lub curry. Możesz też oprószyć mięso chrupiącym sezamem.

Tylko u nas!

  • Styl życia

    Popraw jakość swojego życia seksualnego

    Wystarczą niewielkie zmiany!

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Ciąża w kontekście 500+ – dochodowy interes?

    Program "500+" - dowiedz się więcej.

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Mięso z indyka – pierś z indyka jako element diety odchudzającej

    Zobacz ile wartości odżywczych ma w sobie mięso z indyka.

    czytaj więcej

Dodaj komentarz