Mleko – krowie, bawole, owcze, kozie, kobyle – rodzaje mleka i jego zastosowanie w dietach odchudzających

“Pij mleko, będziesz wielki” – słynne hasło z kampanii reklamowej od lat zachęca Polaków do spożywania większej ilości mleka, która ma zapewnić nie tylko doskonałe zdrowie, ale także świetną kondycję fizyczną. Na rynku pojawia się mnóstwo rodzajów produktu i czasem ciężko jest wybrać ten, który będzie spełniał nasze oczekiwania. Jakie mleko warto pić? Ilu procentowe mleko jest najzdrowsze? Dowiedz się więcej!

Kilka faktów o mleku

Mleko to nic innego jak wydzielina gruczołów pokarmowych samicy ssaków, która pojawia się w okresie laktacji w celu zapewnienia posiłku dla potomstwa.

Od naszych narodzin jesteśmy karmieni mlekiem matki, które, jak potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia, stanowi dla nas najzdrowszy i najbardziej wartościowy posiłek przez pierwsze 6 miesięcy. Wielu rodziców decyduje się także na wprowadzenie do diety maluszka mleka modyfikowanego.

Picie białego napoju jest silnie zakorzenione w naszej kulturze i intuicyjnie uznajemy je za korzystne dla naszego zdrowia. W końcu mleko jest najlepszym źródłem cennego wapnia, który szczególnie ważną rolę odgrywa w dzieciństwie oraz okresie dojrzewania.

Rodzaje mleka

Na sklepowych półkach możemy znaleźć mnóstwo rodzajów produktu, jednak pamiętaj o tym, że najzdrowsze mleko można uświadczyć w niewielkich, ekologicznych hodowlach lub u sprawdzonych dostawców. Na początek jednak trzeba zastanowić się nad tym, które mleko będzie dla nas najlepsze. Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian:

  • mleko od krowy
  • mleko kozie
  • mleko owcze
  • mleko bawole
  • mleko kobyle
  • mleko renifera
  • mleko wielbłądzie

Kolejne rozróżnienie dotyczy sposobu obróbki produktu. Świeże mleko od krowy czy świeże mleko kozie przez lata były uznawane za najzdrowsze. Jednak wraz z rozwojem przemysłowym świata rozpoczęto pasteryzowanie, czyli obróbkę termiczną mleka. W ten sposób powstaje także popularne UHT (ultra-high temperature), które jest poddawane na kilka sekund działaniu bardzo wysokiej temperatury, po czym pakuje się je w sterylne opakowania.

Mleko – składniki odżywcze

Mleko składa się przede wszystkim z wody, tłuszczy oraz białka. Mleko krowie jest doskonałym oraz tanim źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, które ma pozytywny wpływ na układ kostny zwłaszcza w okresie dojrzewania. Zawiera także mnóstwo witamin z grupy B. Jeszcze więcej wapnia, a do tego magnezu, fosforu oraz kwasu linolowego zawiera mleko kozie. Mleko owcze polecane jest przez dietetyków w profilaktyce osteoporozy, gdyż stosunek wapnia do fosforu jest w nim wręcz idealny.
W mleku wielbłąda znajdziesz natomiast dużą dawkę żelaza, a przy tym zawiera ono znacznie mniej laktozy, co świetnie sprawdzi się u osób z nietolerancją. Mleko kobyle ma właściwości podobne do wydzieliny kobiecej, a dzięki swojemu wyjątkowemu składowi znakomicie działa na wszelkie choroby skórne.

Mleko na odchudzanie – włącz je do codziennej diety!

Pomimo tego, że niektóre rodzaje mleka są dość tłuste i kaloryczne, to okazuje się, że może ono sprzyjać odchudzaniu. Szklanka dziennie nie zaszkodzi, a może przyczynić się do utraty wagi. Jeżeli zależy Ci na pozbyciu się zbędnych kilogramów to do diety dołącz także suplement w postaci preparatu Therm Line Fast.

Jeżeli lubisz picie białego napoju to być może dobrym pomysłem będzie wypróbowanie diety mlecznej?

Tylko u nas!

3 komentarzy na “Bezsenność – epidemia naszych czasów

Dodaj komentarz