Moc przypraw – rozgrzewające właściwości ziół i przypraw

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Za oknem spadł pierwszy śnieg, przyszły mrozy i zaczęły się długie wieczory. Wszystko wskazuje na to, że przyszła zima, a wraz z nią spadła temperatura. Zakładamy zimowe kurtki, szale i rękawice, aby nie wyziębić organizmu. Poza takimi działaniami warto zadbać o siebie od wewnątrz. W tym celu możemy wspomóc się w naszej kuchni ziołami i przyprawami o właściwościach rozgrzewających.

Cynamon i goździki, czyli coś na słodko

Laseczki cynamonu uważane są jedną z najstarszych przypraw kuchennych używanych w starożytnym Egipcie i Chinach. Przyprawę pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Sproszkowany cynamon ze względu na swój słodki, korzenny zapach i nieco ostry smak doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek i innych świątecznych wypieków. Cynamon w połączeniu z goździkami wspaniale będzie pasował do grzanego piwa i wina. Zdarza się, że wprawieni kucharze wykorzystują cynamon do przyprawiania jagnięciny. Poza działaniem rozgrzewającym cynamon może wykazywać właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Może też korzystnie wpływać na układ krążenia. Uważa się również, że przyprawa ta wspomaga trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Goździki pozyskiwane są z pąków kwiatów goździkowca korzennego, które poddawane są procesowi suszenia. Przyprawa pochodzi z Azji i wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Poza tradycyjnym użyciem w kuchni, goździki polecane są na przeziębienie, bóle głowy i nieświeży oddech. Wykazują również właściwości pozwalające na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. W kuchni goździki wykorzystuje się na różne sposoby, jako dodatek do kompotów, sosów owocowych, grzanego wina oraz ponczu. Można łączyć je z grzybami i kapustą kwaszoną oraz używać do marynowania wieprzowiny, dziczyzny i baraniny.

Imbir i kurkuma

Korzeń imbiru, jak większość rozgrzewających przypraw pochodzi z kontynentu azjatyckiego. W Polsce kojarzony jest głównie z piernikami, nadaje im charakterystyczny smak i zapach. Stanowi doskonałe połączenie z pieczonym jabłkiem. Poza wykorzystaniem do słodkich deserów, imbir wspaniale komponuje się też z daniami wytrawnymi. Dodaje się go do owoców morza i kaczki, w ten sposób lekko zaostrzając ich smak. Imbir zaleca się kobietom, którym w okresie ciąży dokuczają poranne mdłości. Ponadto wykazuje działanie wspomagające procesy trawienia, może działać łagodząco przy migrenie, bezsenności i przeziębieniu. Wspomaga działanie układu krążenia i łagodzi bóle menstruacyjne.

Kurkuma tak, jak korzeń imbiru jest powszechnie wykorzystywana w kuchni wschodniej. Wykazuje silne działanie barwiące na kolor żółty. W Chinach stanowi popularny dodatek do ryżu. W kuchni europejskiej dodaje się ją również do makaronów i sosów. Występuje w postaci kłącza, które ściera się i w kuchni stosuje formę sproszkowaną. Kurkuma jest przyprawą o nieco cierpkim, ale aromatycznym smaku. Daje lekki posmak goryczy. Jest składnikiem mieszanki curry.

Pieprz Cayenne

Pieprz kajeński jest niewątpliwie ostrą i wyrazistą przyprawą dodawaną zarówno do dań na słodko, jak i tych pikantnych. Bardzo często naciera się nim mięsa i doprawia sosy. Oprócz poprawy walorów smakowych rożnych dań pieprz kajeński wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Wspomaga działanie układu immunologicznego, zwiększając odporność organizmu, pobudza krążenie i poprawia trawienie. Przyprawa wyrabiana jest z papryki Cayenne, która w dalszej obróbce jest suszona i mielona. Za ostry smak przyprawy odpowiada związek chemiczny – kapsaicyna.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz