Nie wszystkie węglowodany to zło!

Na dietach odchudzających najczęściej jako pierwsze odstawiamy produkty zawierające dużo węglowodanów. Jako kolejne odpadają tłuszcze i głównym źródłem energii staje się dla nas białko, co wcale nie jest najzdrowsze dla naszego organizmu. Warto wiedzieć, że węglowodany nie są złe same w sobie. Wszystko zależy od tego, z jakich źródeł pochodzą. W tekście znajdziesz 7 produktów zawierających węglowodany, które możesz śmiało jeść.

Tymczasem zupełna rezygnacja z węglowodanów to fatalny pomysł dla naszego zdrowia i wcale nie taka dobra rzecz dla naszej figury. Zdrowe źródła tego składnika są nam w diecie jak najbardziej potrzebne. Po pierwsze zawierają one również dużo witamin, minerałów i błonnika. Po drugie węglowodany skutecznie i na dłużej zaspokajają nasz apetyt. Po trzecie działają dobrze na nasz nastrój i dostarczają energii. Jeśli spożywasz produkty z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym, ustabilizujesz poziom glukozy we krwi.

Oto 7 najzdrowszych źródeł węglowodanów

  1. Komosa ryżowa – pseudozboże o ciekawym, niespotykanym w innych produktach działaniu. Zawiera dużo białka, minerałów (żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu), witamin z grupy B oraz błonnika. Bardzo dobrze syci i pysznie smakuje, może stanowić zastępstwo dla makaronów, kasz, ryżu czy ziemniaków. W internecie można znaleźć sporo pomysłów, jak ją wykorzystać, bo jest to produkt bardzo inspirujący do kulinarnych eksperymentów.
    Taboulé des incas

    Wartość odżywcza w 100g produktu

    Wartość energetyczna

    1453kJ (340kcal)

    Białko

    14,0 g

    Tłuszcz

    w tym kwasy tł. nasycone

    6,0 g

    0,7 g

    Węglowodany

    w tym cukry

    68,4 g

    0,1 g

    Błonnik pokarmowy

    5,0 g

    Sód

    0,003 g

    Tiamina(wit.B1)

    0,40mg (36%)*

     Ryboflawina(wit.B2)

     0,30mg (91%)*

    Kwas foliowy

    183 μg (91%)*

    Fosfor

    457mg (65%)*

    Żelazo

    10mg (71%)*

    Magnez

    204mg (54%)*

     Potas

    1040mg (52%)*

    Cynk

    7,4mg (34%)*

    Miedź

    0,6mg (78%)*
    *% zalecanego dziennego spożycia
  2. Bataty – słodkie ziemniaki, w których znajdziemy dużo beta karotenów i witaminę C, poza tym białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik. Są słodkie i delikatne, bardzo dobrze smakują upieczone w piekarniku. Przyrządza je się bardzo szybko, co jest ich dodatkowym atutem. Nie są jeszcze zbyt popularne w naszym kraju, a szkoda. Koniecznie trzeba ich spróbować!
    100 gram batatów zawiera:
    – 86 kalorii
    – 1,6 gramów białko
    – 0,1 gram tłuszczu
    – 1 gram węglowodanów
    – 3 gramy błonnika
    Süßkartoffeln
  3. Płatki owsiane – nie muszą pojawiać się na naszym stole w postaci gęstej papki, zwanej owsianką. W internecie jest mnóstwo przepisów na pyszne zupy mleczne z płatkami owsianymi. Można je też stosować w innych daniach. Warto zjadać je przynajmniej kilka razy w tygodniu.
    sweet homemade cookie with oat flakes
  4. Mango – źródło błonnika, witaminy C i beta karotenu (a więc antyoksydanty). Jedno mango to 135 kalorii i średnio 4 gramy błonnika, a przy tym słodki smak i działanie antyrakowe. Udowodniono, że jego ekstrakty przeciwdziałają rozwojowi nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego.
    Fresh mango
  5. Ryż brązowy – Podczas diet często zamieniamy ziemniaki na ryż. To dobry wybór, szczególnie jeśli zdecydujemy się na brązową odmianę. Gotuje się go nieco dłużej niż biały, ale jest nieporównywalnie zdrowszy. Usuwa się z niego tylko łupinę, więc nie traci prawie żadnych cennych składników, m.in. błonnika, minerałów i witamin. Przeciwdziała cukrzycy typu II. Prowadzono badania, które pokazały, że jeśli je się go od jednego do dwóch razy w tygodniu, to ryzyko wystąpienia tej odmiany cukrzycy zdecydowanie spada.
    bag of rice and a wooden spoon on a white background. keeping paths
  6. Jagody – owoce typu jagodowego są bogate w błonnik i antyoksydanty. Dobrze działają na pracę umysłu, dlatego przyjęło się określać je mianem „pożywienia dla mózgu”. Jedzące je osoby dłużej zachowają prawidłowe funkcje myślowe i poznawcze.
    Organic Blueberry Smoothy made with fresh ingredients
  7. Banany – doskonałe i pyszne źródło potasu, skrobi, manganu, błonnika i witamin B5 oraz C. Dostarczają sporo energii, więc dobrze zjadać na śniadanie lub po ćwiczeniach fizycznych. W przeciwieństwie do innych owoców mają mało cukrów prostych, dlatego panie, które dbają o linię wcale nie powinny się ich bać.
    Bananen

Jedząc wymienione wyżej produkty, zaspokoisz na długo swój głód, będziesz cieszyć się dobrym nastrojem i energią i nie będziesz musiał/musiała obawiać się o wahania glukozy. No i nie zaszkodzisz swojej sylwetce!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz