Obiad z parowaru – najlepsze zdrowe przepisy!

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Parowary cieszą się coraz większą popularnością. Umożliwiają szybkie i proste przygotowanie naprawdę pysznego i zdrowego obiadu. Kupiłeś parowar, ale… co właściwe można w nim przyrządzić? Zaprzyjaźniony z nami Dietetyk prezentuje pomysłowe rozwiązania, które pozwolą Ci urozmaicić domowe menu!

Łosoś w cytrynie

Składniki (1 porcja):

  • 150g surowego łososia,
  • 2 plastry cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Łososia nacieramy sokiem z cytryny i pozostawiamy go na godzinę.
  2. Następnie doprawiamy rybę solą i pieprzem oraz posypujemy suszoną bazylią.
  3. Układamy na filecie dwa plastry cytryny, zawijamy w filię aluminiową i gotujemy na parze przez 20 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kolorowych warzyw.

Roladka schabowa

Składniki (1 porcja):

  • 130g schabu,
  • suszone pomidory,
  • papryka czerwona,
  • 1 plaster sera mozarella,
  • bazylia i oregano,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kotlet ze schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienką warstwę.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem, z wierzchniej strony obsypujemy bazylią i oregano.
  3. Pomidory suszone oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozkładamy równą warstwę na kotlecie.
  4. Ser mozarella kroimy w cienkie paski i układamy na warstwie warzyw.
  5. Na koniec schab zawijamy i przekłuwamy wykałaczką, żeby uniknąć rozwinięcia. Tak przygotowaną roladkę gotujemy na parze przez około 40 minut.

Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Indyk w migdałowej marynacie

Składniki (1 porcja):

  • 150g piersi z indyka,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny,
  • migdały,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny wymieszać z oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami sosu sojowego.
  2. Do marynaty dodać sól, pieprz i pokruszone migdały.
  3. Listki bazylii drobno porwać i dorzucić do zalewy.
  4. Mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na około 4 – 5 godzin.
  5. Po upływie tego czasu filet zawijamy w folię aluminiową i gotujemy na parze przez 30 minut.

Pulpeciki marchewkowe z ryżem

Składniki (1 porcja):

  • 100g mielonego mięsa drobiowego,
  • marchewka,
  • cebula,
  • koper świeży,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. Marchewkę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę, natomiast koper posiekać.
  3. Dodać wszystkie przygotowane składniki do mięsa mielonego i przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
  4. Na koniec z przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy na parze przez 20 minut.

Tylko u nas!

  • Fitness

    Co jest podstawą każdego ruchu – kilka słów o mięśniach głębokich

    Poznaj ciekawe informacje o mięśniach głębokich.

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Soczewica- wartości odżywcze i zastosowanie soczewicy w odchudzaniu

    Poznaj zdrowe właściwości soczewicy.

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Grupy krwi – czy to ważne jaką masz grupę?

    Dowiedz się, dlaczego warto poznać swoją grupę krwi.

    czytaj więcej

Jeden komentarz “Grupy krwi – czy to ważne jaką masz grupę?

Dodaj komentarz