Odchudzanie podczas menopauzy – czy ma sens?

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Decyzja o zmianie stylu życia i sposobu żywienia na zdrowy zawsze jest słuszna, bez względu na wiek. Natomiast stosowanie drakońskich diet i stawianie sobie celów trudnych do osiągnięcia w okresie menopauzy może okazać się zgubne. Klimakterium w życiu kobiety to trudny czas, ponieważ w jej organizmie zachodzi wiele zmian hormonalnych. Z powodu zmniejszonego wydzielania estrogenów istnieje ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej w obrębie talii i brzucha. Pojawiają się wahania nastrojów, wzmożony apetyt, obrzęki i uderzenia gorąca. W okresie menopauzy zamiast koncentrować się na utracie zbędnych kilogramów lepiej zadbać o właściwe odżywianie.

Oto kilka cennych rad i wskazówek dietetycznych dla kobiet wchodzących w trudny czas klimakterium:

  1. Ze względu na spowolniony metabolizm w okresie menopauzy zapotrzebowanie energetyczne organizmu ulega niewielkiemu zmniejszeniu. Dlatego kaloryczność Twojej diety należy ograniczyć o około 200 – 500 kcal. Energia powinna być dostarczana w pięciu prawidłowo zbilansowanych posiłkach. Regularne jedzenie w okresie klimakterium jest niezwykle ważne ze względu na odpowiednią pracę trzustki. Ponadto zachowanie stałego rytmu posiłków pomaga w walce z nadwagą i otyłością.
  2. Zadbaj o to, skąd pochodzą kalorie, które spożywasz. Ponad połowa powinna być dostarczana z produktów węglowodanowych takich, jak: razowe pieczywo, kasze, makarony i ryż. Ogranicz spożycie tłuszczów, szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego. W tym celu warto odzwyczaić się od smarowania pieczywa masłem. Bezpiecznie możesz stosować oleje roślinne bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wybieraj jedynie chude mięsa tj. drób, mięso z królika, cielęcinę oraz chude mięso wołowe. Z wędlin zawsze wykrajaj białą otoczkę tłuszczową. Pamiętaj, że Twój organizm powoli przestaje produkować estrogeny, które zabezpieczają go przed odkładaniem się cholesterolu w tętnicach. W okresie menopauzy warto nieznacznie zwiększyć spożycie produktów białkowych takich, jak: chude mleko i jego przetwory, ryby oraz nasiona roślin strączkowych. Białko w diecie człowieka pełni funkcję budulcową, jest niezbędne do utrzymania odpowiedniej masy mięśniowej oraz przyspiesza metabolizm.
  3. Kobiety w wieku menopauzalnym zagrożone są niedoborem wapnia, co nierozerwalnie wiąże się z ryzykiem wystąpienia osteoporozy. Codziennie wypijaj 2 szklanki chudego mleka lub sięgaj po sery twarogowe i jogurty naturalne, aby ustrzec się przed utratą wapnia z kości. Ogranicz spożycie kawy, ponieważ wypłukuje wapń z organizmu.
  4. Zwiększ ilość warzyw i owoców w Twoim codziennym jadłospisie. Przede wszystkim stanowią one cenne źródło witamin i składników mineralnych odpowiadających za zdrowie i witalność. Poza tym dostarczają błonnika pokarmowego, który reguluje pasaż jelitowy i poprawia metabolizm.
  5. Pamiętaj, że odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne na każdym etapie życia. Jeżeli chcesz na długo zachować piękny wygląd skóry i cery, wypijaj codziennie przynajmniej 1,5l wody niegazowanej. Wybieraj wodę mineralną, niskosodową, ze zwiększoną zawartością wapnia. Zwiększenie ilości wody w diecie pozwoli ci zachować młodość, wygładzi zmarszczki i poprawi krążenie krwi.

Therm Line 40+

 

Tylko u nas!

Dodaj komentarz