Orzeźwiające i zdrowe soki na upalne dni

Soki są źródłem niezbędnych witamin, a także popularnym środkiem, który w prosty sposób może przyczyniać się do oczyszczania naszego organizmu. W związku z tym postanowiliśmy przygotować kilka przepisów na soki, które z jednej strony zapewnią niezbędne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik, z drugiej orzeźwią i dodadzą energii. Co więcej przygotowanie każdego z soków zajmuje jedynie od 5 do 10 minut!

 

1375778818

SOK Z PAPIERÓWEK, BRZOSKWINI I TRUSKAWEK

Składniki:

  • jabłko średniej wielkości
  • brzoskwinia
  • 4 truskawki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w sokowirówce, włącz, odczekaj aż zostanie z nich utworzona gęsta ciecz i przelej ją do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 2,2 g
Węglowodany – 24 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 5 g
108 kcal

 

sok z buraków

SOK Z BURAKA I SELERA NACIOWEGO

Składniki:

  • łodyga selera naciowego
  • 3 młode buraki ćwikłowe
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Składniki umieść w sokowirówce, włączy, poczekaj do uzyskania cieczy, dodaj do otrzymanego soku wody i przelej do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 3,5 g
Węglowodany – 8,9 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 6 g
53 kcal

 

sok z pomarańczy, marchwi i imbiru

SOK POMARAŃCZOWO – IMBIROWY

Składniki:

  • 3 średniej wielkości pomarańcze
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru

Przygotowanie:

Imbir należy zetrzeć, pomarańcze z kolei wycisnąć w wyciskarce do cytrusów. Dopiero po tym procesie do otrzymanego soku dodajemy świeżo starty imbir.

Wartość odżywcza:

Białko – 2 g
Węglowodany – 41 g
Tłuszcz – 0,6 g
Błonnik – 10 g
193 kcal

 

sok z brzoskwiń

SOK BRZOSKWINIOWO – MALINOWY

Składniki:

  • brzoskwinia
  • 40 g malin
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce wskazanie jest opłukać, następnie zmiksować je blenderem, dodać do nich wodę, ponownie dokładnie zmiksować i przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 2,1 g
Węglowodany – 14 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 4,5 g
72 kcal

 

sok z arbuza i mięty

SOK ARBUZOWO – MIĘTOWY

Składniki:

450 g arbuza
5 listków mięty

Przygotowanie:

Arbuza należy przekroić, umyć i wyciąć miąższ, umieścić wszystko w blenderze, zmiksować i przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 0,9 g
Węglowodany – 14,5 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 1,9 g
67 kcal

 

sok z buraków i marchwi

SOK Z BURAKÓW, MARCHEWKI I SZPINAKU

Składniki:

  • 1 mały burak
  • mała marchewka
  • 20 g liści świeżego szpinaku
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Warzywa należy opłukać, wrzucić do sokowirówki, odczekać do uzyskania rzadkiej konsystencji, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 2,7 g
Węglowodany – 11 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 5 g
57 kcal

 

sok z truskawek z mlekiem sojowym

SOK TRUSKAWKOWY Z MLEKIEM SOJOWYM

Składniki:

  • 6 dużych truskawek
  • pół szklanki mleka sojowego
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Truskawki należy zmiksować blenderem, dodając mleko sojowe i łyżeczkę miodu. Całość przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 6,2 g
Węglowodany – 14 g
Tłuszcz – 3,6 g
Błonnik – 3,2 g
113 kcal

 

sok z jabłkiem i gruszką

SOK JABŁKOWO – GRUSZKOWY

Składniki:

  • średniej wielkości jabłko
  • gruszka

Przygotowanie:

Składniki należy umieścić w sokowirówce, poczekać na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 1 g
Węglowodany – 51 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 9 g
204 kcal

sok z jabłka i selera

 

SOK BOTWINKOWO – JABŁKOWO – SELEROWY

Składniki:

  • 100 g świeżej botwinki
  • jabłko
  • 100 g selera naciowego

Przygotowanie:

Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, składniki należy wrzucić do sokowirówki, odczekać na odpowiedni poziom zmieszania, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 2,4 g
Węglowodany – 25 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 8 g
110 kcal

 

sok z gruszki i winogron

SOK GRUSZKOWO – WINOGRONOWY

Składniki:

  • gruszka
  • 170 g winogron bez pestek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, gruszkę można pokroić. Całość wrzucić do sokowirówki, poczekać na zupełnie zmiksowanie, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 2,8 g
Węglowodany – 56 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 7,3 g
228 kcal

 

sok z kiwi i winogron

SOK Z KIWI I ZIELONYCH WINOGRON

Składniki

3 dojrzałe kiwi
70 g zielonych winogron bez pestek
Ćwierć szklanki wody

Przygotowanie:

Kiwi najlepiej obrać, chociaż częściowo. Wszystkie składniki wrzucić do odpowiedniego pojemnika, zblendować w jednolitą masę, zaczynając od kiwi, poprzez winogrona, na końcu rozcieńczając wszystko wodą.

Wartość odżywcza:

Białko – 3,5 g
Węglowodany – 32 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 8 g
149 kcal

 

sok z gruszki i imbiru

SOK GRUSZKOWO – IMBIROWY

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 cm świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

Imbir zetrzeć na tarce, gruszki można pokroić. Wrzucić do sokowirówki, poczekać na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, płyn przelać do szklanki.

Wartość odżywcza:

Białko – 1.3 g
Węglowodany – 53 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 10 g
108 kcal

Tylko u nas!

Dodaj komentarz