Kotlety z grochu

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
  • 60 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 262 13 %
    • białko 13 g 26 %
    • węglowodany 34 g 8 %
    • tłuszcz 9 g 13 %

Składniki

  •  50 g grochu
  • 30 g mięsa mielonego z indyka
  • ½ jajka
  • 1 łyżka mleka 2%
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 15 g czerstwej kajzerki
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wywaru z włoszczyzny
  • bazylia
  • papryka słodka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Groch moczymy, a następnie gotujemy.
  2. Mięso mielone gotujemy w wywarze z włoszczyzny.
  3. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
  4. Kajzerkę moczymy w mleku.
  5. Ugotowany groch mielimy z podsmażoną cebulą i namoczoną w mleku bułką.
  6. Dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku.
  7. Formujemy kotlety, obtaczamy w cienkiej warstwie bułki tartej i krótko obsmażamy na oleju rzepakowym.