Leczo z kurczakiem

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
249
  • 1,5 godziny Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 279 14 %
    • białko 18 g 36 %
    • węglowodany 34 g 9 %
    • tłuszcz 12 g 17 %

Składniki

  • pierś z kurczaka 80 g
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 6 pieczarek
  • 4 pomidory suszone
  • bulion z włoszczyzny 100 ml
  • oliwa z oliwek 10 g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z szypułek i kroimy w paski. Suszone pomidory odsączamy i drobno kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy dowolnie. Następnie posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek.
  2. Tak przygotowane warzywa łączymy na patelni, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy bez tłuszczu na patelni grillowej lub gotujemy w bulionie warzywnym i dodajemy do warzyw.
  3. Podlewamy całość wywarem z włoszczyzny i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.