Pasta z bakłażana

przygotowany przez: mgr Agata Witowska (bloger kulinarny)
348
  • 1 godzina Czas przygotowywania
  • drugie śniadanie Pora dnia
  • 4 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 78 4 %
    • białko 1 g 3 %
    • węglowodany 6 g 2 %
    • tłuszcz 9 g 13 %

Składniki

  • 1 bakłażan 50 3 0 15
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 247 28
  • 3 łyżki octu winnego 4 1
  • 1 ząbek czosnku 7 0 0 2
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 1 0 1

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
  2. Gdy bakłażan przestygnie, zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę
Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity