Pasta z soczewicy

36
  • 30 min Czas przygotowywania
  • śniadanie Pora dnia
  • 8 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 234 12 %
    • białko 6 g 12 %
    • węglowodany 48 g 17 %
    • tłuszcz 2 g 3 %

Składniki

  • ok. 350 g czerwonej soczewicy
  • pół litra wody
  • 3 kawałki suszonego pomidora
  • czosnek (1 duży ząbek)
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • słodka, mielona papryka
  • 5 g oleju
  • odrobina bazylii
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę płuczemy i przesypujemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem, aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, koncentrat pomidorowy i olej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Ucieramy blenderem składniki na gładką masę.
  4. Pastę możemy podawać do kanapek, ale również jako dodatek,. Np. do paluchów chlebowych lub sałatek.