Polędwiczki ze śliwkami i żurawiną

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
  • 60 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 185 9 %
    • białko 10 g 20 %
    • węglowodany 20 g 6 %
    • tłuszcz 6 g 8 %

Składniki

  • 90 g polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki wywaru z włoszczyzny
  • 20 g suszonych śliwek
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki konfitury żurawinowej
  • 30 g cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • rozmaryn
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  2. Następnie zawijamy polędwiczkę w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 1700C przez około 30 minut.
  3. Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodajemy konfiturę z żurawiny, kilka łyżek wywaru z włoszczyzny, posiekane śliwki suszone i żurawinę. Dosypujemy rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy przez 5 – 7 minut.
  4. Polędwiczki polewamy sosem i przyozdabiamy listkiem bazylii.