Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

przygotowany przez: mgr Agata Witowska (bloger kulinarny)
  • 60 minut (wraz ze studzeniem) Czas przygotowywania
  • drugie śniadanie Pora dnia
  • 6 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 233 11 %
    • białko 13 g 25 %
    • węglowodany 16 g 3 %
    • tłuszcz 14 g 19 %

Składniki

  • pół szklanki suchego i drobnego bulguru
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 op. mozzarelli
  • kilka żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 ogórek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

  1. Kaszę bulgur wsypujemy do naczynia i zalewamy ją wrzącym bulionem. Bulionu powinno być tyle, by był powyżej kaszy na około 1 cm.
  2. Następnie przykrywamy kaszę i odstawiamy, do czasu, aż bulion całkowicie się wchłonie.
  3. Bazylię blendujemy, dolewając oliwę z oliwek i sok z cytryny. Bazylię blendujemy tak, by pozostały fragmenty listków.
  4. Ogórka, pomidora i mozzarellę kroimy w kostkę.
  5. Gdy bulgur wystygnie, wzruszamy go widelcem i dodajemy sos bazyliowy, mozzarellę, pomidora, ogórek i pomidorki koktajlowe przekrojone w połowie.
  6. Dodajemy sól, pieprz i pozostałą oliwę, po czym dokładnie mieszamy.

 

Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity