Soczysty łosoś z grilla na sałacie podawany z ryżem

  • 35 Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z ryb i owoców morza Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 324 16 %
    • białko 20 g 39 %
    • węglowodany 36 g 13 %
    • tłuszcz 12 g 16 %

Składniki

  • mała porcja fileta z łososia (ok. 15 g)
  • przyprawa do ryb
  • torebka ryżu brązowego lub dzikiego
  • mała główka sałaty lodowej
  • ząbek czosnku
  • ocet winny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Łososia płuczemy i osuszamy. Delikatnie przyprawiamy mieszanką do ryb.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rybę grillujemy bezpośrednio na grillu bez użycia tłuszczu lub zawiniętą w folię z odrobiną wody (aby pozostał soczysty). Łososia możemy też upiec na patelni, podlewając wodą.
  4. Sałatę kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i odrobiną soli.
  5. Rybę, ryż i sałatę wykładamy na talerz. Ryż dodatkowo możemy polać sosem, który pozostał nam po przyrządzeniu łososia.