Szpinakowy kurczak

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
300
  • 45 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 251 13 %
    • białko 16 g 31 %
    • węglowodany 24 g 6 %
    • tłuszcz 12 g 16 %

Składniki

  • 60 g surowego makaronu razowego
  • 80 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka jogurt naturalny 2% tł.
  • czosnek do smaku
  • bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy dwie łyżki oliwy i jogurt naturalny. Czosnek wyciskamy na kurczaka i dokładnie mieszamy.
  2. Kurczaka smażymy na teflonowej patelni.
  3. Dodajemy szpinak, doprawiamy czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem.
  4. Makaron gotujemy al dente. Podajemy z masą szpinakową.