Zupa krem z zielonego groszku

42
  • 40 Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 4 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 240 12 %
    • białko 12 g 24 %
    • węglowodany 31 g 11 %
    • tłuszcz 11 g 16 %

Składniki

  • 400-500 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego) lub 2-3 kostki rosołowe o smaku wędzonego boczku
  • przyprawy do wyboru

Sposób przygotowania

  1. Rozmrażamy zielony groszek, żeby to przyśpieszyć możemy przelać go wrzątkiem.
  2. Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w małą kostkę.
  3. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu, dążymy do tego żeby był chrupiący.
  4. Usmażony boczek kładziemy na ręczniku papierowym. Na patelni z wytopionym tłuszczem smażymy cebulę do zeszklenia.
  5. Podgrzewamy bulion, dodajemy podsmażoną cebulę i połowę boczku.
  6. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  7. Na koniec dodajemy zielony groszek, całość gotujemy ok 3 minuty pod przykryciem.
  8. Ostudzoną zupę blendujemy i ponownie gotujemy, doprawiając do smaku przyprawami.
  9. Podajemy z pozostałym boczkiem.