Ryż biały, brązowy i basmati – wartości odżywcze i zastosowanie w dietach odchudzających

Głównym składnikiem spożywczym dla ponad połowy świata jest ryż. Nic dziwnego, uniwersalność ziaren i ich subtelny smak sprawiają, że można z nich wyczarować najrozmaitsze potrawy. Jak wiadomo, co kraj to obyczaj, więc w zależności od kręgu kulturowego potrawy z ryżu przygotowywane są w inny sposób i z użyciem różnych dodatków.

Krótka historia ryżu

Jak powszechnie wiadomo uprawę ryżu zapoczątkowały Chiny. Już 5000 lat przed naszą erą w dolinie rzeki Jangcy pojawiły się pierwsze odmiany produktu, który na przestrzeni wieków szybko podbijał serca mieszkańców kolejnych krajów. Dzisiaj ryż uprawiany jest we wszystkich zakątkach świata.

Ryż ryżowi nie równy, czyli o odmianach słów kilka

Istnieje wiele odmian ziarenek rośliny, które różnią się zarówno swoimi właściwościami, jak i smakiem. Do najbardziej wartościowych rodzajów zalicza się naturalny ryż pełnoziarnisty, który jest najmniej przetworzony i zawiera fragmenty plew i zarodka.

Ryż brązowy, oczyszczony jedynie z łuski jest więc jedną z najzdrowszych odmian, której zjadanie przyniesie najwięcej korzyści dla organizmu. Bardzo zdrową wersją jest także ryż dziki, którego właściwości mogą pozytywnie wpływać na nasze ciało.

Popularny ryż biały w najmniejszym stopniu zaopatruje organizm w składniki odżywcze i witaminy, jest jednak najłatwiej dostępny i ceniony za swój subtelny smak.
Bardzo lubianą odmianą jest także ryż basmanti o śnieżnobiałych ziarnach i pięknym aromacie.

Ile kalorii ma ryż?

Ryż należy do produktów lekkostrawnych z dość sporą zawartością błonnika. 100 g nieugotowanych ziaren nie przekracza 400 kcal. Najmniej ma ich ryż dziki, najwięcej brązowy. Miseczka ugotowanego ryżu to jedynie 150 kcal, dlatego z powodzeniem mogą go spożywać osoby odbywające dietę redukcyjną, gdyż na długi czas da on uczucie sytości.

Ryż – właściwości odżywcze

Ryż to przede wszystkim węglowodany złożone, które są świetnym źródłem energii. Zawiera także małą ilość białka niepełnowartościowego, które jednak jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod względem witamin i soli mineralnych ryż ma skład, który jest pod tym względem zadowalający. Jest źródłem regulującego ciśnienie potasu, poprawiającego koncentrację magnezu, czy regulujących pracę układu nerwowego witamin z grupy B. Czy ryż jest zdrowy? Tak, a jego włączenie do menu może przynieść wiele korzyści. Wiele osób zastanawia się także, czy ryż zawiera gluten. Jest to produkt bezglutenowy, zupełnie bezpieczny dla osób z nietolerancją.

Zastosowanie ryżu w dietach

Jako jedno z najbardziej uniwersalnych i lekkostrawnych zbóż ryż stosowany jest w wielu dietach, zarówno odchudzających, jak i leczniczych. Wykorzystywany jest m.in. w diecie 5 czynników Harleya oraz diecie rozdzielnej dr Haya. Ze względu na właściwości jest też częścią diety bezglutenowej czy lekkostrawnej.

Ryż na tysiąc sposobów

Sposobów na smaczne przygotowanie ryżu jest mnóstwo! Jedni z chęcią wykorzystają go jedynie jako dodatek, inni wolą na słodko, a jeszcze inni w sushi. Z ryżu można wykonać przepyszne dania zarówno na co dzień, jak i na obiad w rodzinnym gronie. Pyszne smażone ziarenka z dodatkiem warzyw, czy sałatki ryżowe z tuńczykiem czy łososiem z pewnością zachwycą wszystkich. Dzięki uniwersalności z pewnością każdy znajdzie przepis w ryżem w roli głównej, który przypadnie mu do gustu!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz