Słodkości nie muszą być niezdrowe – zrób je sam!

Niewiele jest osób, które z naprawdę czystym sumieniem mogą powiedzieć, że nie przepadają za słodyczami. Co tu dużo mówić, zdecydowana większość z nas je uwielbia i to pod absolutnie każdą postacią! Nie jest jednak żadną tajemnicą, że zbyt duża dawka słodkości nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i… figurę. Czy w tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego, jak tylko całkowicie zrezygnować ze słodkiej przyjemności i walczyć ze sobą za każdym razem, gdy będziemy mijać cukiernię? Nie!

Słodkości nie muszą być niezdrowe!

Duża ilość słodkich przekąsek nie służy nikomu. Jeśli mamy dzieci, bez wątpienia musimy pilnować, aby nie zajadały się nimi od rana do nocy. Im szybciej wprowadzimy odpowiednie zasady, im wcześniej wyrobimy w nich dobre nawyki żywieniowe, tym lepiej. Ale nie oznacza to, że musimy słodkości wyeliminować z diety całkowicie. Raz na jakiś czas małe co nieco nie poczyni wielkich szkód – tym bardziej, jeśli rozsądnie wybierzemy słodką przekąskę.
Słodycze słodyczom nierówne – o tym trzeba pamiętać. Te kupne, z dużą ilością barwników, konserwantów i innej chemii wszelakiej maści warto omijać przysłowiowym szerokim łukiem. Ale… choć słodycze raczej jednoznacznie kojarzą się z cukrem i wszystkim tym, co najgorsze, samodzielnie możemy przygotować takie słodkości, które wcale nie będą niezdrowe!

Jak samodzielnie przygotować słodkości?

Zdrowe słodycze – brzmi nieco nierealnie, a jednak można je zrobić i co więcej, wcale nie jest to trudne. Pomysłów na zdrowe ciasteczka czy też inne zdrowe desery można szukać przykładowo w Internecie. Jest ich tak wiele, że z pewnością wybierzemy coś dla siebie.

Koktajle owocowe i nie tylko

Zdecydowanie najprostszą, zdrową i jednocześnie słodką przekąską są koktajle. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie minutę.

Wystarczy, że do kefiru bądź naturalnego jogurtu dodamy świeże owoce (banany, truskawki, brzoskwinie, borówki etc.) i zmiksujemy. Dodatkowo, w upalne dni możemy dorzucić kilka kostek lodu. Jeśli podamy taki koktajl w przezroczystej wysokiej szklance ze słomką, a wierzch udekorujemy świeżymi owocami, mamy idealny deser na każde przyjęcie!

Jeśli trafimy akurat na niezbyt słodkie owoce, możemy dodać odrobinę naturalnego miodu. Ponadto, do koktajlu takiego można wrzucić otręby, siemię lniane, orzechy. Jako doskonały dodatek, który uzupełni nasz koktajl o wartościowe witaminy i minerały, a także wzbogaci jego smak sprawdzi się suplement firmy Olimp Laboratories – Queen Fit. Przygotowane na jego bazie koktajle możemy spożywać zarówno jako pełnowartościowe śniadania (seria Good Morning), jak i jako słodką przekąskę przed zaśnięciem (seria Sweet Dreams).

Słodkie batoniki musli

Każdy miłośnik słodkości na pewno chętnie sięgnie po taki batonik. Poniżej bardzo prosty przepis, z którego warto skorzystać. Jeśli nie mamy pewności, czy zasmakują nam tego typu zdrowe wypieki, możemy zmniejszyć porcje składników na przykład o połowę.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg płatków owsianych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g migdałów
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g pestek słonecznika
  • 3 białka
  • 3 łyżki miodu

Drobno siekamy orzechy i migdały. Kroimy daktyle i morele. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo płatki owsiane, miód, orzechy, owoce i mieszamy. Przekładamy masę do formy. Wcześniej wykładamy na formę papier. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Kiedy masa wystygnie, wkładamy ją do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki kroimy na batoniki wybranej wielkości.

Proponowany przepis można modyfikować. Nie musimy użyć wszystkich składników, jeśli któregoś nie lubimy. Jeśli zaś lubimy inne suszone owoce lub na przykład pestki dyni, warto je dodać.

Zdrowe ciasto – jagielnik

Jak się okazuje zdrowe mogą być nie tylko koktajle, batoniki czy ciasteczka. Zdrowe ciasto także można stworzyć! Co więcej, jego przygotowanie zajmie niewiele czasu. Jest lekkie, pyszne, słodkie i świetnie się prezentuje.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 5-10 łyżek cukru trzcinowego lub kilka łyżek miodu naturalnego
  • wiórki kokosowe

Przepłukujemy kaszę wodą, odsączamy i zalewamy dwiema szklankami mleka, szklanką wody – gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy pozostałe mleko, wiórki kokosowe, cukier/miód. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Całość po ugotowaniu miksujemy, wylewamy na blachę lub tortownicę i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gdy ciasto wystygnie, wkładamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.

Tylko u nas!

  • Leksykon produktów

    Szałwia hiszpańska – wartości odżywcze i zastosowanie nasion chia w odchudzaniu

    Szałwia hiszpańska - poznaj jej właściwości prozdrowotne!

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Kofeina w odchudzaniu – pomaga czy przeszkadza? [fakty i mity]

    Dieta i regularna aktywność fizyczna mogą okazać się niewystarczające żeby każdego dnia być w doskonałej formie. W takich sytuacjach pomagają suplementy diety, które stanowią połączenie najważniejszych dla naszego organizmu składników mineralnych oraz naturalnych wspomagaczy. Wiele z nich opiera swoje działanie na kofeinie.  Niestety, u wielu osób kofeina nadal wzbudza mieszane uczucia, postanowiliśmy rozprawić się z... Czytaj dalej »

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Najciekawsze lekkie pasty kanapkowe

    Poznaj pomysły na pyszne pasty kanapkowe!

    czytaj więcej

Dodaj komentarz