Szukasz inspiracji na lekkie desery w czasie lata? Wypróbuj nasze przepisy!

Szybki i prosty deser na zimno – to marzenie wielu z nas, gdy na zewnątrz doskwierają upały. Nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłków, czasem nawet nie mamy chęci nic zjeść, a jednak… czymś słodkim nie pogardzimy! Lekki deser, który można stworzyć w zaledwie chwilę, to doskonały pomysł na umilenie sobie gorącego popołudnia lub dogodzenie niezapowiedzianym gościom. Warto więc mieć w zanadrzu kilka ciekawych przepisów. Szukasz inspiracji na proste desery bez pieczenia? Oto one.

Jak zrobić deser jogurtowy?

Proste desery na bazie jogurtu z jednej strony są bardzo lekkie, a z drugiej strony na długi czas zaspokajają apetyt i stanowią niezwykle pożywną przekąskę

Deser jogurtowo-owocowy z galaretką

Potrzebne składniki:

  • 300 g naturalnego jogurtu
  • odrobina naturalnego miodu
  • 100 g malin
  • 100 g jagód
  • galaretka
  • kilka biszkoptów
  • rurka waflowa
  • liście melisy lub mięty do dekoracji

Przygotuj galaretkę w ulubionym smaku wedle wytycznych na opakowaniu. Gotową galaretką zalej umyte i osuszone owoce – najlepiej w płaskim naczyniu. Wymieszaj jogurt naturalny z miodem. Na dno przezroczystych pucharków wyłóż odrobinę pokruszonych biszkoptów, zalej je warstwą jogurtu. Następnie wyłóż na jogurt warstwę galaretki pokrojonej w kostkę. Ponownie zalej jogurtem, wyłóż galaretkę. Tak przygotowany deser warstwowy udekoruj rurką waflową oraz liściem melisy lub mięty.

Ten prosty przepis na pyszny deser możesz w zasadzie dowolnie modyfikować, używając za każdym razem innych owoców oraz galaretki w innym smaku.

Jak zrobić deser owocowy?

Owoce są niezwykle słodkie, dlatego tak naprawdę nie trzeba ich dosładzać. Stanowią nieocenione źródło cennych witamin i minerałów, a serwowane na zimno – przyniosą orzeźwienie w największe upały. Najprostszym deserem owocowym jest oczywiście sałatka. Wystarczy, że wybierzesz kilka ulubionych owoców, pokroisz je na kawałki i wymieszasz. Możesz podawać je np. w przezroczystych pucharkach. Ciekawą alternatywą są owoce w nieco bardziej „płynnej” wersji:

Orzeźwiający mus owocowy

Potrzebne składniki:

  • 500 g truskawek
  • 4 kiwi
  •  1 świeży ananas

Owoce zmiksuj w oddzielnych naczyniach, schłodź przez chwilę w lodówce lub zamrażarce. Do przezroczystych szklanek bądź pucharków wyłóż warstwę zmiksowanych truskawek, ostrożnie nałóż na nie warstwę musu z kiwi i na koniec mus z ananasa. Całość udekoruj kawałkami świeżych owoców.

Deser ten prezentuje się wyjątkowo okazale, dlatego z powodzeniem możesz go zaserwować gościom, np. na letnim przyjęciu w ogrodzie. Oczywiście i tutaj istnieje pełna dowolność, jeśli chodzi o dobór składników. Dysponujesz wysokimi szklankami? Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć kolejną warstwę musu przygotowanego z jeszcze innych owoców.

Jak zrobić pyszny deser lodowy?

Wśród letnich deserów oczywiście nie może zabraknąć propozycji z lodowymi wariacjami owocowymi w roli głównej. Przygotowując taki deser, możesz posłużyć się domowym sorbetem i serwować go w towarzystwie świeżych owoców. Aby przygotować sorbet wystarczą truskawki, sok z cytryny i odrobina cukru. Pokrojone w ćwiartki truskawki, sok i cukier wymieszaj, wstaw do lodówki. Po 30 minutach wszystko należy zblendować i wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin. Potem nałożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Świetnym pomysłem jest też arbuzowy przysmak.

Granita arbuzowa

Potrzebne składniki:

  • pół arbuza
  •  sok z połowy cytryny
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • kilka grubszych plasterków limonki i cytryny
  • kilka listków mięty

Pokrój arbuza na małe kawałki, usuń z niego pestki, włóż do zamrażarki na kilka godzin. Zblenduj zamrożonego arbuza, dodaj sok z cytryny i pomarańczy. Przełóż całość do przezroczystych szklanek, udekoruj limonką, cytryną i miętą. Podawaj od razu po przygotowaniu, koniecznie ze słomką. Smacznego!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz