Uzdrawiająca moc ziół

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Dobroczynne właściwości ziół od wieków wykorzystywane są w historii ludzkości. W wielu pierwotnych plemionach szamani różnymi miksturami leczyli chorych na podstawie zgłaszanych objawów. Na wojnach rannych opatrywano ziołami zerwanymi z okolicznych pól i łąk takimi, jak kwiat nagietka i rumianku pospolitego lub pączki topoli. Uzdrawiająca moc ziół wykorzystywana jest od dawna w wielu dziedzinach życia, także w naszej diecie.

Wiele ziół dodawanych do przyrządzanych przez nas potraw poprawia ich smak, zapach i kolor. Do ziół aromatycznych zaliczamy przede wszystkim miętę, wanilię, rozmaryn, koper włoski, tymianek oraz przyprawy korzenne. Te ostatnie wykazują ponadto działanie rozgrzewające. Dlatego w zimne, zimowe wieczory wskazana jest gorąca herbata z korzeniem imbiru. Na kolor potraw będą miały wpływ dodatki takie, jak: kurkuma, curry, szafran. Natomiast smak zaostrzą czosnek, kolorowy pieprz, kminek i papryczka chili.

Magiczne napary ziołowe

Poprzez zastosowanie odpowiednich mieszanek ziołowych można wspomóc trawienie i poprawić metabolizm. W przypadku problemów z zaparciami zaleca się zastosowanie następujących ziół: ziele tysiącznika, korę kruszyny, siemię lniane i kłącze rzewienia. Natomiast osobom mającym odwrotny problem, ze względu na swoje właściwości przeciwbiegunkowe, pomogą kora dębu i kasztanowca, szałwia, liście i owoce czarnej jagody. Przy wzdęciach i nadmiernym gromadzeniu gazów pomaga korzeń lubczyku, koper włoski oraz liście mięty i maliny. Stąd przy kolkach u niemowląt tak wskazane są napary z koperku i dostępne na rynku herbatki z koprem.

Wiele osób zapewne pamięta, jak w czasie przeziębienia i gorączki babcie parzyły nam herbatkę z lipy lub rumianu i podawały mleko z czosnkiem i miodem. Wszystkie te składniki mają działanie przeciwzapalne i napotne. Dlatego po ich spożyciu tak szybko można było z powrotem stanąć na nogi. Na dobranoc niektórzy dostawali napar z melisy i szyszek chmielu. Dzięki nim łatwiej nam zasnąć, bowiem mają działanie relaksujące i uspokajające.

Zioła na odchudzanie

Istnieje też wiele ziół stosowanych w czasie diety redukcyjnej, które wspomagają odchudzanie. Pozytywny wpływ na przemianę materii wykazują zioła takie, jak; kłącze perzu, liść orzecha włoskiego, ziele dziurawca. Osoby z nadwagą lub otyłością często wykazują dużą tendencję do zatrzymywania wody metabolicznej w ustroju. Pozbyć się tego problemu pomogą im ziele skrzypu polnego, macierzanki, werbeny, liść pokrzywy i brzozy oraz kwiat stokrotki.

Dziś w aptekach można kupić wiele herbatek ziołowych, które mają działać cuda. Nie dajmy się jednak oszukać! Przed zakupem należy koniecznie przeczytać etykietę i sprawdzić skład suplementu. Zawartość deklarowanych substancji czynnych w niektórych z nich jest bowiem znikoma. Najlepszym rozwiązaniem będzie własnoręczne przygotowanie naparu ze świeżych lub suszonych ziół.

Źródło:
Artykuł został napisany na podstawie książki dr Jadwigi Górnickiej „Apteka Natury. Poradnik Zdrowia”.
855

Tylko u nas!

2 komentarzy na “Kreatyna – co powinieneś o niej wiedzieć?

  1. malzonka

    Moj mąż brał kreatyne gdy bardzo intensywnie trenował,. Na złe mu nie poszło takie stosowanie ale co to daje to ja nie powiem. Bo on miał tego bardzo dużo w szufladzie i sie sama gubiłam co do czego mu służy

Dodaj komentarz