Uzdrawiająca moc ziół

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Dobroczynne właściwości ziół od wieków wykorzystywane są w historii ludzkości. W wielu pierwotnych plemionach szamani różnymi miksturami leczyli chorych na podstawie zgłaszanych objawów. Na wojnach rannych opatrywano ziołami zerwanymi z okolicznych pól i łąk takimi, jak kwiat nagietka i rumianku pospolitego lub pączki topoli. Uzdrawiająca moc ziół wykorzystywana jest od dawna w wielu dziedzinach życia, także w naszej diecie.

Wiele ziół dodawanych do przyrządzanych przez nas potraw poprawia ich smak, zapach i kolor. Do ziół aromatycznych zaliczamy przede wszystkim miętę, wanilię, rozmaryn, koper włoski, tymianek oraz przyprawy korzenne. Te ostatnie wykazują ponadto działanie rozgrzewające. Dlatego w zimne, zimowe wieczory wskazana jest gorąca herbata z korzeniem imbiru. Na kolor potraw będą miały wpływ dodatki takie, jak: kurkuma, curry, szafran. Natomiast smak zaostrzą czosnek, kolorowy pieprz, kminek i papryczka chili.

Magiczne napary ziołowe

Poprzez zastosowanie odpowiednich mieszanek ziołowych można wspomóc trawienie i poprawić metabolizm. W przypadku problemów z zaparciami zaleca się zastosowanie następujących ziół: ziele tysiącznika, korę kruszyny, siemię lniane i kłącze rzewienia. Natomiast osobom mającym odwrotny problem, ze względu na swoje właściwości przeciwbiegunkowe, pomogą kora dębu i kasztanowca, szałwia, liście i owoce czarnej jagody. Przy wzdęciach i nadmiernym gromadzeniu gazów pomaga korzeń lubczyku, koper włoski oraz liście mięty i maliny. Stąd przy kolkach u niemowląt tak wskazane są napary z koperku i dostępne na rynku herbatki z koprem.

Wiele osób zapewne pamięta, jak w czasie przeziębienia i gorączki babcie parzyły nam herbatkę z lipy lub rumianu i podawały mleko z czosnkiem i miodem. Wszystkie te składniki mają działanie przeciwzapalne i napotne. Dlatego po ich spożyciu tak szybko można było z powrotem stanąć na nogi. Na dobranoc niektórzy dostawali napar z melisy i szyszek chmielu. Dzięki nim łatwiej nam zasnąć, bowiem mają działanie relaksujące i uspokajające.

Zioła na odchudzanie

Istnieje też wiele ziół stosowanych w czasie diety redukcyjnej, które wspomagają odchudzanie. Pozytywny wpływ na przemianę materii wykazują zioła takie, jak; kłącze perzu, liść orzecha włoskiego, ziele dziurawca. Osoby z nadwagą lub otyłością często wykazują dużą tendencję do zatrzymywania wody metabolicznej w ustroju. Pozbyć się tego problemu pomogą im ziele skrzypu polnego, macierzanki, werbeny, liść pokrzywy i brzozy oraz kwiat stokrotki.

Dziś w aptekach można kupić wiele herbatek ziołowych, które mają działać cuda. Nie dajmy się jednak oszukać! Przed zakupem należy koniecznie przeczytać etykietę i sprawdzić skład suplementu. Zawartość deklarowanych substancji czynnych w niektórych z nich jest bowiem znikoma. Najlepszym rozwiązaniem będzie własnoręczne przygotowanie naparu ze świeżych lub suszonych ziół.

Źródło:
Artykuł został napisany na podstawie książki dr Jadwigi Górnickiej „Apteka Natury. Poradnik Zdrowia”.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz