Winogrona- wartości odżywcze i zastosowanie winogron w odchudzaniu

Winorośl to roślina znana i ceniona przez człowieka od tysięcy lat, dzięki której powstało mnóstwo przysmaków urozmaicających codzienne posiłki. Soczyste winogrona uwielbiamy spożywać zaraz po zerwaniu z krzaku, ale też kochamy powstałe z owocu wina, rodzynki czy oleje.

Winogrono – jedno z najstarszych owoców wykorzystywanych przez człowieka

Zarówno winogrona białe, jak i winogrona czerwone hodowane są przez człowieka od wielu tysięcy lat i wykorzystywane do różnych kulinarnych celów. Już ze starożytnych przekazów dowiadujemy się, że kiść winogron była w tych czasach przysmakiem, a produkowanym z niej winem raczono się przy wielu różnych okazjach.

Odmiany winogron

W trakcie wielowiekowej tradycji hodowania winogron człowiek stworzył wiele odmian rośliny, które ze względu na swoje właściwości nadają się do różnych celów. W zależności od pożądanego smaku, do produkcji wina wykorzystuje się różne szczepy winorośli, np. słodki muscat. Do codziennego spożywania najlepsze są winogrona bezpestkowe. Najprostszym rozróżnieniem konsumenckim jest natomiast z pewnością podział na winogrona białe i winogrona czerwone, przy czym uważa się, że im ciemniejszy owoc, tym zdrowszy.

Czy winogrona są tuczące?

Świeże winogrono to kalorie w dość dużej ilości. Już w 100 gramach owoców znajduje się nawet 70 kcal. Do tego winogrona zawierają dużo cukrów prostych, dlatego pomimo ich prozdrowotnych właściwości, warto uważać z ilością spożywanego produktu. Olej z pestek winogron zawiera natomiast około 80 kcal na jedną łyżkę. 100 gramów soku z winogron dostarczy do organizmu około 60 kcal.

Winogrona – wartości odżywcze

Winogrona to niezwykle zdrowy owoc, którego spożywanie może bardzo pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Zawierają dużą ilość potasu, który usprawnia działanie serca i układu krwionośnego, a działając moczopędnie, poprawia kondycję nerek. Zawarty w owocach wapń i fosfor jest budulcem kości i zębów. Wartości odżywcze winogron są jednak tak cenne przede wszystkim dzięki ogromnej zawartości tzw. przeciwutleniaczy, do których należą flawonoidy wraz z witaminą C i A. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, które często są jedną z przyczyn zachorowania m.in na choroby nowotworowe. Według najnowszych badań szczególnie olej z pestek winogron ma właściwości antynowotworowe.

Zastosowanie winogron w dietach

Winogrona często wykorzystywane są w dietach odchudzających. Ich spożywanie pozwoliło m.in znanej aktorce, Katarzynie Zielińskiej, zrzucić efektywnie i trwale nadprogramowe kilogramy. Włączenie do diety dużej ilości warzyw i owoców, w tym winogron, zalecane jest także w diecie Diamondów. Ale pamiętaj, świeże winogrona są dość kaloryczne i zawierają dużo cukrów. Jeżeli obawiasz się o swoją figurę to do diety włącz olej z pestek winogron lub sok z owoców.

Zastosowanie winogron w kuchni

Wielu osobom najbardziej smakują soczyste winogrona w świeżej postaci, najlepiej zerwane prosto z krzaczka. Świetnie jednak smakuje także sok lub kompot z winogron, który dzięki słodkawemu smaku przypadnie do gustu wielu miłośnikom zdrowych napojów. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, możesz zjeść rodzynki, czyli wysuszone winogrona. Do sałatek lub na kanapki możesz wykorzystać olej z pestek winogron.

Tylko u nas!

  • stewia zamiast cukru
    Ciekawostki

    Stewia – zastąp cukier czymś zdrowszym!

    Czy stewia rzeczywiście jest zdrowa i czy pomaga redukować nadmierną masę tłuszczową? Oto kilka faktów na temat stewii.

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Obfite śniadanie receptą na szczupłą sylwetkę? Tak!

    Dowiedz się więcej o pozytywnym wpływie spożywania śniadań na zdrową sylwetkę!

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Grypa a przeziębienie – jak je rozróżnić i na co zwrócić uwagę podczas leczenia?

    Nie daj się zwieść podobieństwom!

    czytaj więcej

7 komentarzy na “Grypa a przeziębienie – jak je rozróżnić i na co zwrócić uwagę podczas leczenia?

  1. kika33

    hm . ja nawet nie wiedzialam ,ze jest jakas roznica, zawsze faszeruje sie tymi samymi lekami czy to kaszel taki czy inny czy katar czy goraczka. widocznie zle robilam. teraz to ja raczej bede latac do lekarza dla pewnosci . bo tymi lekami to ja zoladek pewnie psuje sobie.

    • mezza_

      Aż dziwota , że tego nie czujesz . ja mam straszne samopoczucie gdy łapie mnie grypa. jak sama ja już rozpoznaje to wybieram się do najbliższego rodzinnego lekarza. Nie ma co czekać i się nad sobą użalać. Żadna choroba nie powinna z nami wygrywać.

  2. Liliana Łuk

    A ja ciągle na kaszel narzekam ;/ najgorzej jak złapie przeziębienie, rozpocznę trening i zaczyna się taki kaszel że udusić się ide. Z każdą chorobą ide do lekarza, ale tylko wtedy jak domowe sposoby nie pomagają. Na znienawidzony kaszel pije dicotuss ziołowy ( używam tylko naturalnych leków) i zazwyczaj po 3 dniach mija. Ale jakby było inaczej to szybko do lekarza

  3. mariola konieczna

    Jak ja nie lubię być chora, a znowu coś mnie dopadło ;/ na szczęście mam całą apteczkę leków i nie musze nigdzie wychodzić i mam nadzieję że 3-4 dni i będe na nogach 🙂 U mnie najgorszy jest kaszel suchy. Szukałam wszędzie specjalnych leków na ten rodzaj kaszlu ale pani lekarka powiedziała mi, że lepiej pić syrop na mokry i suchy kaszel. Od tamtej pory stosuję dicotuss i kaszel najszybciej mi mija 🙂

Dodaj komentarz