Witamina D sposobem na chorobę Leśniowskiego-Crohna?

Przewlekłe zapalenie jelit o niewyjaśnionym do końca pochodzeniu – tak można opisać w skrócie nieuleczalną chorobę Leśniowskiego-Crohna. Okazuje się jednak, że dla pacjentów na nią cierpiących jest nadzieja. Wszystko dzięki… witaminie D.

Tara Raftery, dietetyk specjalizująca się w diagnozowaniu i leczeniu cierpiących na chorobę Leśniewskiego-Crohna, zauważyła zależność między niedoborem witaminy D u pacjentów, a funkcjonowaniem ich układu mięśniowego. Postanowiła więc opracować badanie, która miało na celu sprawdzenie, czy dostarczenie organizmowi chorych tejże witaminy korzystnie wpłynie na poprawę jakości ich życia

Chorobę Leśniowskiego – Crohna zalicza się do grupy nieswoistych zapaleń jelit. Jej początkowe objawy mogą być mylone z wieloma innymi schorzeniami. Należą bowiem do nich w większości przypadków: biegunka, wyższa niż zazwyczaj temperatura ciała, problemy z układem trawiennym, takie jak nudności, wzdęcia, wymioty, jak również spadek wagi.

Tara Raftery, pracująca na Trinity College w Dublinie, wraz ze swoją promotorką Marią O’Sullivan zdecydowały się zaprojektować trzymiesięczne badanie, którego głównym założeniem było podawanie połowie pacjentów z chorobą Crohna (będących w momencie pobierania pomiarów w okresie remisji) witaminy D (2000 IU / dziennie), zaś drugiej połowie – placebo. W pierwszej fazie zmierzono pacjentom poziom witaminy D w organizmie, w kolejnej dokonano pomiarów siły chwytu rąk, z kolei w ostatniej dano im do wypełnienia ankiety, mające na celu zanalizowanie stopnia zmęczenia oraz ocenę jakości ich życia. Trzy miesiące później powtórzono te same testy.

Wyniki pomiarów nie pozostawiały złudzeń: osoby z grupy otrzymującej 2000 IU witaminy D dziennie wykazały znaczny wzrost siły uchwytu w porównaniu do grupy, która przyjmowała placebo. Wskaźnik siły wykazał jej wzrost w obu kończynach: zarówno dominującej, jak i niedominującej. Analiza wypełnionych przez pacjentów kwestionariuszy dowiodła, że ci, u których poziom witaminy D wyniósł więcej niż 30 ng/ml, określili również jako lepszą jakość własnego życia. Ostatnim, a jednocześnie jednym z najważniejszych wniosków wynikających z przeprowadzonego eksperymentu jest znaczna redukcja ogólnego zmęczenia: zarówno fizycznego, jak i psychicznego u znakomitej większości pacjentów przyjmujących witaminę D. Owe problemy zgłaszali oni znacznie rzadziej niż ci z pacjentów, którzy przyjmowali placebo.

Eksperyment ten daje nadzieję kolejnym grupom naukowców zajmujących się chorobą Cohna, że w okresie remisji można w prosty, ale niezwykle skuteczny sposób poprawić jakość życia oraz samopoczucie swoich pacjentów. Suplementacja witaminą D może przyczynić się do złagodzenia objawów związanych z tą dolegliwością, takich jak zmęczenie, złe samopoczucie, ogólne osłabienie oraz niska siła mięśni. Warto jednak pamiętać, że istnieje zapotrzebowanie na znacznie większą liczbę badań z tego zakresu. Pewne jest natomiast, że wpływ witaminy D na organizm ludzki jest nie do przeceniania, zatem w związku z jej niedoborem, warto sięgnąć po suplementy diety lub porady ekspertów.

Źródło:
Raftery T, O’Morain CA, O’Sullivan M., Vitamin D: new roles and therapeutic potential in inflammatory bowel disease., Curr Drug Metab. 2012 Nov;13(9):1294-302.

Tylko u nas!

  • Leksykon produktów

    Awokado – właściwości odżywcze i zastosowanie awokado w dietach odchudzających

    Poznaj magiczne działanie awokado!

    czytaj więcej
  • Czas wolny

    Najlepsze pomysły na aktywne spędzanie wolnego czasu

    Postaw na aktywność!

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Zapłodnienie pozaustrojowe – kontrowersyjne in vitro

    Dowiedz się więcej o in vitro.

    czytaj więcej

Dodaj komentarz